Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Sabtu, 11 April 2015

Resepi Bechamel Sauce atau White Sauce chef obie


Assalammualaikum wbt,


Hari ni bie nak sharing resepi asas bechamel sauce, apa tu bechamel sauce?

bechamel sauce ni lebih mudah kite panggil die sos putih, sos yang creamy diletak atas pelbagai jenis pasta,



lasagna, macaroni baked dan pelbagai lagi..memang lazat den menyelerakan , apatah lagi bile dicampur dengan keju terttentu...perrrrghh..



Resepi Asas Bechamel Sauce



Bahan 



120 gm Mentega

1/2 cawan Tepung Gandum

800 ml @ 1 liter Susu Segar

180gm Keju Parmesan ( diparut )

1/2 sudu kecil Garam

1 sudu kecil Serbuk Buah Pala @ Nutmeg

Cara Membuat

1.Cairkan mentega dalam pan atau pot dengan api kecil ( pastikan jangan sampai hangus ), Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga bercampur ( dipanggil Roux )

2.Alihkan daripada api,( gunakan whisk untuk mengacau ) Masukkan perlahan - lahan susu segar kacau sebati, dan kelihatan bahan bercampur mesra.Letak kembali diatas api dan panaskan dengan api sederhana.

3.Gunakan spatula pula jika korang gunakan pan, jika gunakan pot terus gunakan whisk macam bie.Kacau perlahan selama 8-10 minit. Matikan api.

4.Akhir sekali baru masukkan serbuk pala , garam dan keju parmesan, kacau sebentar dan siap!

senangkan.. lepas ni dah bolehlah digunakan untuk lasagna dan pelbagai pasta lagi ( boleh gunakan dalam resepi pasta alfredo- jadikan asas krim alfredo )

ps/ boleh tambah sedikit cooking cream atau whipping cream dalam resepi ini



Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign