Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - KEK/COKLAT/3D/BROWNIES/COOKIES/ENERGY BARS ( 28 OKTOBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 12 Mei 2015

Resepi Roti Sarang Lebah Popular Chef Obie

Resepi Roti  Sarang Lebah Popular



Bahan 1

300gm Tepung Roti
100gm Tepung gandum
60gm gula
1sudu Garam
1 sudu besar Tepung gandum
1 sudu besar Yis segera
2 titis Vanilla essence
Bahan 2
2biji Kuning Telur
200ml Air
Bahan 3
40gm Mentega / marjerin
Bahan 4
Mentega
Gula
Pumpkin seed , Kuaci ,Almond flakes Dan raisin

Bahan Sos Toffe

1 tin susu pekat


Cara-cara

1.Adun (bahan 1) sehingga sebati.Tambah (bahan2)uli sehinggamenjadi doh.campurkan (bahan 3)
teruskan menguli sehingga doh menjadi lembut.Biar ia menaik berganda 50minit- 1 jam.bahgikan doh
menjadi 2 bahagian yang sam ,bentukkan bebola dan buat 2 buku roti.Biarkan selama 10 minit dan
canaikan menjadi bentuk segiempat bujur ( panjang 30 sm x lebar 20 sm). Sapu jem blueberi ke atas
doh, tabur kulit oren dan plum, gulungkan sepanjang 30 sm seperti kek swiss roll. Potong menjadi 8
bahagian,aturkan diatas dulang pembakar bulat berukuran garis pusat 20 sm.Sapukan minyak  dan taburkan bahan sampingan seperti pumpkin seed , kuaci , almonds flakes dan sebagainya..
Alaskan dengan kertas pembakar.Biar 45 minit untuk ia berganda.

2.Sapu telur dan taburkan gula dan mentega.

3.Bakar pada suhu 180’c 25-30’ .keluarkan roti daripada dulang pembakar dengan segera

Cara buat sos Toffe-

1- loyang diisikan air separuh , 1 tin susu pekat diletak ditengah loyang yang berisi air.
Bakar dalam oven selama 25-30 minit pada suhu 190-200'c.

Apabila telah cukup masa keluarkan tin susu pekat diluar.
apabila telah sejuk bolehlah dikeluarkan, sso yang terhasil dari susu pekat ini dipanggil sos toffe,
Tuangkan soso toffe atas roti sarang lebah

Senangkan selamat mencuba resepi daripada chef obie... ikhlas ni..pasti menjadi!kalau ada IG boleh lah follow chef yea..





FOLLOW IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold








Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign