Obielicious

KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK PERNIAGAAN POPULAR- untuk Amateur & Profesional di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719 ( HOT ! )

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 26 Julai 2016

Resepi Cream Of Mushroom Soup Sedap Dan Mudah

Mencari-cari resepi mushroom soup yang mudah dan sedap? Obie lihat banyak resepi-resepi menarik dari blogger-blogger masakan yang lain kagum! masyarakat kita telah terdedah dengan pelbagai jenis masakan luar, satu perkembangan yang positif.Ditambah pula sekarang sesiapa sahaja boleh menonton Astro AFC ( Asia Food Channel )lebih besar impak pendedahan dunia masakan luar kepada kita semua.Sukanya Obie! Malam ni obie ingin berkongsi resepi "CREAM OF MUSHROOM SOUP", obie yakin anda telah jumpa salah satu diantara resepi yang sedap boleh dicuba. Obie akan jelaskan bahan-bahan yang perlu digunakan dan cara-cara memasak dengan penerangan sahaja ( tanpa gambar ).Kebiasaannya...actually resepi ni dah bertahun obie kongsikan dalam media internet ni..cuma cara penyampaian tu tak berapa jelas..masa tu baru kenal i.t huuuu.....taip menaip pun tak berapa nak reti....tak pandai nak ejas.. jarak , bnetuk tulisan dan sebgainye la..sekarang...ade peningkatan..Alhamdulillah..jangan kecam yea!

 RESEPI CREAM OF MUSHROOM SOUP 



2 sudu besar Unsulted Butter


350gm White Button Mushroom


350gm Brown Button Mushroom.


3 atau 4 biji shallots atau bawang merah kecil( dicincang )


1 sudu kecil daun thyme segar


1 helai Daun Bay


1/2 cawan extra Virgin olive oil ( mudah didapati dipasaraya seperti tesco & jaya jusco)


1 1/2 cawan Air Rebusan Ayam



1 sudu besar Tepung Jagung ( jenama apa pun boleh digunakan )



1 1/2  sudu kecil garam


Daun Chives untuk hiasan juga boleh digantikan dengan daun parsley.


Daun italian parsley juga boleh diganti dengan daun parsley tempatan
jika anda sukar nak dapatkan atau kehabisan dipasaraya.


1/2 sudu kecil Lada hitam.


2 sudu besar Air perahan lemon

Cara Penyediaan :

 1. Cendawan terlebih dahulu dicuci bersih, dikeringkan menggunakan kitchen towel,ambil sebahagian cendawan dicincang ,sebahagian diptong dadu dan dihiris.

 2. Panaskan mentega,bawang merah sehingga layu sahaja.Jangan sampai hangit. Masukkan daun bay dan cendawan yang dicincang tumis sehingga layu juga.

 3. Masukkan Stok ayam atau sayuran dan cream masak biarkan hingga mendidih, masukkan tepung jagung.kacau perlahan lahan..matikan api 

4. Gunakan hand mixer atau blender semuan bahan tadi sehingga lumat.

 5. Panaskan menggunakan api sederhana,masukan cendawan yang dihiris dan didadu,lada hitam,daun thyme dan garam.

 6. Hias dengan menggunakan cream dan chives ataupun parsley. 

7. Siap untuk dihidangkan. Mudahkan apa yang obie kongsikan bersama anda, harap mencuba dan pastikan mushroom soup ini dihidang panas-panas bersama garl;ic bread pasti... Syok!


Inilah dia " CREAM OF MUSHROOM SOUP " anda mesti cuba pasti memuaskan hati.

Jom layan imagination dari shawn mendes...
sebelum tu boleh FOLLOW obie di blog kesayangan ni... juga di :

IG : chef_obie_official
FB: chefobie untold
Page : smallplate by chef obie
whatsapp : 0172260719


Shawn Mendes - Imagination 
Oh, there she goes again,Every morning it's the sameYou walk on by my houseI wanna call out your name

I wanted to tell you how beautiful you are from where I'm standingYou got me thinking what we could be 'cause

I keep craving, craving, you don't know but it's trueCan't get my mouth to say the words they want to say to youThis is typical love, loveCan't wait anymore, I won't wait I need to tell you how I feel when I see us together foreverIn my dreams, you're with meWe'll be everything I want us to beAnd from there, who knows, maybe this will be the night that we kiss for the first timeOr is that just me and my imagination

We walk, we laugh, we spend our time, walking by the ocean sideMy hands are jellied, intertwinedA feeling I just can't describeAll this time you spent alone, thinking we could not belong to something so damn beautifulSo damn beautiful

I keep craving, craving, you don't know but it's trueCan't get my mouth to say the words they want to say to youThis is typical love, loveCan't wait anymore, I won't wait I need to tell you how I feel when I see us together foreverIn my dreams, you're with meWe'll be everything I want us to beAnd from there, who knows, maybe this will be the night that we kiss for the first timeOr is that just me and my imagination

ImaginationImagination(Woah, woah, woah...)

In my dreams, you're with meWe'll be everything I want us to beAnd from there, who knows, maybe this will be the night that we kiss for the first timeOr is that just me and my imagination

I keep craving, craving, you don't know but it's trueCan't get my mouth to say the words they want to say to you

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign