Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Isnin, 30 Januari 2017

Chef

Salam semua ,
Masih dalam mode bercuti ? atau masih lagi dalam shift bekerja ?
Apa pun aktiviti kite semua itu adalah tanggungjawab...
Maksud tanggung jawab juga terlalu universal juga luas.

chef obie sebagai perancang pertandingan memasak di MAHA 2016 , sebagai ketua juri - sedang memberi sedikit ucapan dan syarat-syarat pertandingan disamping dibantu oleh chef profesional yang lain juga dibawah kendalian chef obie.

CHEF

Berbalik kepada tajuk yang chef obie highlight iaitu 'CHEF' actually ia hanyalah
satu panggilan karier kepada seorang tukang masak  profesional yg telah melalui pelbagai fasa-fasa tertentu dan peringkat revolusi dalam karier dapur sehingga seseorang itu layak digelar seorang CHEF !ianya bukan mudah untuk mendapatkan title CHEF ya kawan-kawan.

Pelbagai liku-liku dan pahit maung sepanjang perjalan menuju ke arah itu , bukan hanya tahu masak kat dapur , tahu selfie dengan masakan sedia ada ,tahu pakai chef jacket , pakai topi tinggi @ chef hat dah bangga dan seronok orang lain gelar diri itu seorang chef ? Please jauhkan dari sikap-sikap seperti ini wahai adik-adikku yang baru bergelumang dalam industri ini , homebaker , kaki masak blogger dan seadik beradik dengannya. bagi sesetengah CHEF PROFESIONAL yang telah lama dalam industri pasti sedih dengan situasi ini . Kerana begitu mudah menggunakan dan membawa title CHEF pada diri sendiri tanpa memahaminya.

chef obie diapit oleh peminat cilik dari team AQUARIA KLCC memang seronok sesekali berjumpa dengan adik-adik yang sporting ni , disamping mereka yang deewasa juga support. Terima kasih semua.

Ia bukan satu panggilan yang hebat dan untuk bermegah ya kawan-kawan.
Ia satu tanggungjawab yang tiada kesudahan hanya kepuasan nikmat dalam 
menyelesaikan sesuatu task dengan sempurna atau ketidak sempurnaan 
dalam konteks logikal mahupun diluar imaginasi.

Sehinggakan ada pepatah inggeris mengatakan seorang chef bukan hanya merancang masakannya , 
tetapi ia seperti juga seorang pakar saintis , seorang pakar akauntan , seorang pakar seni , seorang ahli falsafah ( mungkin kerana mulut yang agak bising didapur ) , seorang presiden walhal ia hanya bertindak dalam lingkungan seorang CHEF !


chef obie bersama Dato' GP Joran yang terkenal dalam SETIAP PERTANDINGAN GP JORAN DI MALAYSIA. chef obie merupakan perunding kepada Ikan Tuna Malaysia.


chef obie bersama Tuan Pengarah Muhtar - MOA Teknologi Dan Inovasi


Sebagai kontraktor program di #maha2016 



chef obie dan supporters profesional




Syukur Alhamdulillah , 

Pada pandangan chef obie , Ia tetap ada Pro dan Kontra , ada positif dan sebaliknya , disebalik penggunaan panggilan CHEF .
Jika dahulu tahun 80 an , 90 an karier seorang chef ini tidak dipandang atau disebut-sebut oleh ibu bapa mahupun guru-guru untuk dijadikan contoh cita-cita .ia juga bagaikan tabu jika ada seorang lelaki yang bekerja sebagai tukang masak atau pun chef , yang pasti mereka akan digelar PONDAN , ya.. PONDAN atau BAPUK sahaja yang layak untuk bekerja masak-masak ini.

Sedih bukan jika karier mulia ini dipandang sebegitu rupa gara-gara mentaliti masyarakat ketika itu , kalau masak seharusnya seorang wanita , jika lelaki yang ambil alih itu pasti seorang PONDAN ! .
Kini tanggapan telah berubah , jauh sama sekali mentaliti yang telah terbuka , apabila ibu bapa sendiri sibuk memikirkan anak-anaknya menjadi seorang tukang ,masak atau chef bukan lagi seorang engineer atau arkitek atau lawyer..
dengan menghantar mereka mengikuti kursus-kursus dalam bidang berkaitan ini sama ada di kolej , universiti mahupun institusi profesional dalam dan luar negara. Ini positifnya apabila karier seorang chef telah berjaya memonapoli mindset masyarakat - Ia juga mungkin disebabkan media massa seperti terlalu banyak Rancangan yang berunsurkan masakan , pertandingan memasak , senario dapur-dapur chef yang menonjolkan daya usaha , ketangkasan, keperitan , kesukaran , emosi dan sebagainya yang mampu menarik minat masyarakat untuk mendekati dunia kulinari ini.

Kini kalau anda seorang chef , anda disukai dan ramai yang memberi sokongan , anda sudah tidak malu dan segan untuk menyandang gelaran ini. 

Kepada anda yang baru dalam industri ini , hargailah ia ,  polish selagi hayat dikandung badan , jangan sesekali telah berasa di zon selesa , chef sentiasa train , creat , inovatif , mengurus dan merancang dengan baik.Wang bukanlah segalanya tetapi nikmat dan keseronokkan karier ini tiada penghujung !

chef obie turut dibantu oleh japanes chef dari PULLMAN HOTEL , pastry Chef VISTANA HOTEL , malay chef Y.I.C. Youth international Centre.

Chef obie bukanlah yang terbaik untuk berbincang isu chef ini , mohon beribu kemaafan sekiranya ada yang tidak suka apa yang chef obie cuba luahkan ini.chef obie yang kerdil ini hanya meluah sedikit rasa yang terbuku demi kemajuan dan  kebaikan Karier chef dan juga untuk industri ini terus berkembang,

Chef obie juga bermula dari bawah , dari seorang steward sehingga menjadi chef .diberi peluang untuk dikenali .Kini bukan sahaja bertanggungjawab dalam urusan dapur , urusan industri ini sahaja , malah menjadi orang yang penting  dalam urusan jual beli hotel. Jadi kepada anda yang ingin membeli hotel , boleh hubungi chef obie .Do not hesitate to contact me ok .Hanya seorang tukang masak biasa yang tak reti duduk diam always biasa - biasa , always sempoi dan kadang-kadang tu ada poyo sedikit.

chef obie kalau tak buat demo memasak memang tak sah , jadi pengunjung program memang kena layan karenah chef .

Kalau rasa ade sikit suka nak follow chef obie..silakanlah follow

* Tak bereti kalau chef obie tak suka pakai topi tinggi chef obie tak sayang karier ini, karier diukur dengan pencapaian dan rasa tanggungjawab yang tinggi bukan dengan memakai topi tinggi.Sila mereput ya....heeeee


Akhir sekali sesi bersama pemenang pertandingan memasak 

chef obie bersama orang kuat disebalik program ini Tuan Pengarah Muhtar - Kementerian Perikanan Dan Asas Tani MOA Bahagian Teknologi Dan Inovasi .( Low profile tapi berkaliber orangnya kacak ber T-shirt putih Oxford )




Jangan gugup kalau chef obie panggil anda membantu untuk demonstrasi memasak 


Salam Sayang Dan Salam Musyuk Untuk semua...

my tagline : I Like !

chef obie
IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold
twitter : chefobie_untold
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
Hotline : 0172260719

email: malaysiapropertiespure@gmail.com
gunawan.jamil@gmail.com





MASTERPIECE - JESSIE J

So much pressure
Why so loud?
If you don't like my sound
You can turn it down

I got a road
And I walk it alone

Uphill battle
I look good when I climb
I'm ferocious, precocious
I get braggadocious

I'm not gonna stop
I like the view from the top (yeah)

You talk that blah blah, that la la, that rah rah sh*t
And I'm so done, I'm so over it
Sometimes I mess up, I f*$% up, I hit and miss
But I'm OK, I'm cool with it

I still fall on my face sometimes
And I can't colour inside the lines
'Cause I'm perfectly incomplete
I'm still working on my masterpiece
And I, I wanna hang with the greats
Got a way to go, but it's worth the wait
No, you haven't seen the best of me
I'm still working on my masterpiece

Oh, oh
Oh, ah
Oh, oh
Oh, ah

Those who mind don't matter
Those who matter, don't mind
If you don't catch what I'm throwing
Then I'll leave you behind

Gone in a flash
And I ain't living like that

They talk that blah blah, that la la, that rah rah sh*t
Roll with the punches, and take the hits
Sometimes I mess up, I f*$% up, I swing and miss
But it's OK, I'm cool with it

I still fall on my face sometimes
And I can't colour inside the lines
'Cause I'm perfectly incomplete
I'm still working on my masterpiece
And I, I wanna hang with the greats
Got a way to go, but it's worth the wait
No, you haven't seen the best of me
I'm still working on my masterpiece

Oh, oh
Oh, ah
Oh, oh
Oh, ah

I still fall on my face sometimes
And I can't colour inside the lines
'Cause I'm perfectly incomplete
I'm still working on my masterpiece
Masterpiece, masterpiece (yeah)

I still fall on my face sometimes (still fall)
And I can't colour inside the lines (inside the lines)
'Cause I'm perfectly incomplete (perfectly incomplete)
I'm still working on my masterpiece (on my masterpiece)
And I, I wanna hang with the greats (oh, with the greats)
Got a way to go, but it's worth the wait, no (wait, no)
You haven't seen the best of me (b-b-best of me)
I'm still working on my masterpiece (I'm still working on my masterpiece)

Oh, oh (yeah)
Oh, ah (hey)
Oh, oh (still working on, still working on)
Oh, ah (still working on my masterpiece

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign