KESALAHAN DALAM PENYEDIAAN PASTRI RAPUH DAN PASTRI RAPUH BERGULA - Chef Obie
Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab berlebihan
Adunan digaul terlalu lama.
2) Pastri Mengecut(Shrunken)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab berlebihan
Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
3) Rupa Bentuk Tidak Menarik(Poor Shape)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kesalahan teknik mencanai.
Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
Adunan digaul telalu lama
Kadar bahan pelembab berlebihan
4) Pastri Terlalu Rapuh(Soft-crumbly)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
5) Pastri Agak Berminyak Dan Lembab (Soggy)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar cecair berlebihan
Suhu ketuhar terlalu sejuk
Masa membakar terlalu pendek.
6) Pastri Melecur/Melepoh (Blistered)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Dikesempatan ini , Chef Obie Ingin kongsikan Produk Eksklusif Daripada Chef sendiri Sejak Tahun 2014 hingga kini -
Produk ini Telah Membantu ramai Usahawan Baru kedai Bahan bakeri di Malaysia , Sabah & Sarawak .
Produk Eksklusif 

File Kit & Pendrive Asas Membuka Perniagaan Pembekal Bahan Kek & Bakery

* Selepas memiliki file kit






Tuan Puan boleh klik link utk info berkait file kit ini
