ONE DAY COOKERY CLASSES UNTUK AMATUR & PROFESIONAL 2015
Kelas Masakan Barat Modul west 1
Crispy Chicken Chop Original
Crispy Chicken Chop - Spicy
Western Grill Chicken Chop
Original Black Pepper Sauce
Original Potato Wedges
Russian Salad Coleslaw
Intipati Modul-
( Hands On )
1.Penyediaan mes en place yang betul untuk chiken chop
2.Teknik pemilihan daging ayam yang sesuai
3.Cara memotong & penyediaan whole leg yang betul untuk chicken chop
4.Cara penyimpanan & Jangka hayat
5.Penyediaan Tepung Chicken Chop yang betul untuk resepi oroginal dan Spicy
6.Marinated yang sempurna
7.Cara Deep Fried yang betul
8.Cara penyediaan yang sempurna untuk original black pepper sauce dan mushroom sauce .
9.Cara membuat Potato Wedges
10.Kosting penyediaan makanan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz
Fee / Yuran : RM2500 seorang
Tarikh : Tahun 2015
Hari : Isnin hingga khamis juga
Sabtu Dan Ahad
( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )
Masa : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari
1 x sijil kehadiran
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur
TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Yuran Kelas perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193
LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall )
Kelas Masakan Barat Modul west 2
Lamb Chop
Original fresh Mint Sauce
Original Garlic Roasted Potato
Cheesy wedges & dip sauce
Intipati Modul :
1.Penyediaan mes en place yang betul untuk Lamb chop
2.Teknik pemilihan daging yang sesuai
3.Cara memotong & penyediaan yang betul untuk lamb chop
4.Cara penyimpanan & Jangka hayat
5.Marinated yang sempurna
6.Cara Menggoreng Fries & rahsia kekal rangup 15 minit setelah digoreng
7.Cara penyediaan yang sempurna untuk original mint sauce
8.Cara membuat cheesy Wedges & dip sauce
9.Penyediaan & pemilihan potato yang sesuai untuk garlic Roasted potato
10.Kosting penyediaan makanan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz
Fee / Yuran : RM2500 seorang
Tarikh : Tahun 2015
Hari : Isnin hingga khamis juga
Sabtu Dan Ahad
( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )
Masa : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari
1 x sijil kehadiran
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur
TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Yuran Kelas perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193
LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall )
Kelas Masakan Barat Modul west 3
Braised Lamb Shank +
Garlic Mash Potato ,
Garlic Bread & Herbs ,
Lousiana Crispy Chicken Chop + Cranberry & Pepper Sauce + Cranberries Coleslaw
Intipati Modul-
1.Penyediaan mis en place Lamb Shank
2.Pemilihan Lamb Shank
3.Teknik Penyediaan Yang betul untuk Lamb Shank
4.Asas Penyediaan Mash Potato
5.Pemilihan Potato yang sesuai
8.Teknik Pantas penyediaan Garlic Bread
9.Asas menyediakan Tepung Crispy untuk Chicken Choo
10.Teknik & cara merangupkan dan mengekalkan rasa Chicken Chop.
11. Penyediaan yang sempurna utuk original black pepper sauce
12.teknik menyediakan salad coleslaw & penjagaan salad yang betul
13.Kosting penyediaan hidangan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz
Fee / Yuran : RM2500 seorang
Tarikh : Tahun 2015
Hari : Isnin hingga khamis juga
Sabtu Dan Ahad
( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )
Masa : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari
1 x sijil kehadiran
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur
TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Yuran Kelas perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193
LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall )
Kelas Masakan Barat Modul west 4
Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce
Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce
Sphagetti Aglio Alio
Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce
Intipati Modul-
1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.
4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta
5.Teknik Pantas memasak pasta
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta
7.Cara hidang & garnishing untuk pasta
8.Kosting penyediaan hidangan barat
*cara membuat standard resepi untuk bizz
Fee / Yuran : RM2500 seorang
Tarikh : Tahun 2015
Hari : Isnin hingga khamis juga
Sabtu Dan Ahad
( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )
Masa : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari
1 x sijil kehadiran
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur
TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Yuran Kelas perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193
LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall )
Kelas Masakan Barat Modul west 5
Crispy Assorted Pizza-
BBQ chicken & Beef / Buffalo Chicken & hot Sauce
Pepproni / Vegieterian
Meatball chicken & beef
Tuna Seafood / plain
Intipati Modul -
1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & membuat dough pizza crispy yang betul
4.Asas Penyediaan & peneganalan kepada bahan-bahan topping
5.Teknik Pantas penyediaan pizza
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka
7.Cara hidang & garnishing untuk topping pizza
8.Cara membuat Hot Sauce
9.Kosting penyediaan hidangan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz
Fee / Yuran : RM2500 seorang
Tarikh : Tahun 2015
Hari : Isnin hingga khamis juga
Sabtu Dan Ahad
( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )
Masa : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari
1 x sijil kehadiran
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur
TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Yuran Kelas perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193
LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall )
Tenaga Pengajar Professional : chef obie
*******
Resepi Ayam Percik Ramadhan Dan Pasar Malam
Salam Ramadhan semua...
haaaaa mesti ade yang suke dengan ape yang obie nak kongsikan..
kongsi respi la..
resepi ayam percik.. yang macam kat bazaar ramadhan tu.. dan macam kat pasar malam...
kirenye sekarang korang dah boleh buat sendiri.. senang aje...
Bahan-bahan
4 ekor ayam
1 kg bawang besar
2 inci halia ( diblender )
100 gm lengkuas ( diblender )
80gm bawang putih ( diblender )
8 batang serai ( diblender )
3 1/2 cawan gula
1/2 cawan gula merah atau gula melaka
5 sudu besar stok ayam serbuk
4 cawan cili giling ( atau blender )
4 cawan cili sos
1 kg santan
Cara-cara
1.Satukan kesemua bahan -bahan diatas dalam satu stok pot yang besar, gunakan api sederhana untuk memasak bahan-bahan ini sehingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan ayam , ( pastikan korang dah potong ayam ni mengikut kesukaan )apa yang perlu korang take noted, jangan sampai masak ayam tu, kite hanya perlukan separuh masak sahaja untuk ayam percik ni.
3.Apabila ayam telah separuh masak, asingkanlah ayam untuk dibakar,
4.Gunakan penyepit buluh, untuk menyepit ayam setengah masak ni...sebelum dibakar.
Manakala, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan ke atas ayam nanti
5.Setelah selesai bakar ayam perciknye..tibalah mase untuk menjamu selera..
yea..yea kite buke dengan ayam percik....
sedap....korang selamat mencuba
Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
whatsapp : 0172260719
As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :
1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!)
Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti
Sila Tempah sekarang ! Hanya RM30.00 sahaja
Hottest!
Cara Pembelian ebook :
Maybank2u.com atau Bank In RM30.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS: Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 48 jam selepas bukti pembayaran diterima
P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM180 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM180,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
Terima Kasih