Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 20 Ogos 2013

Resepi Rendang Tok (Bergambar)



Salam Lebaran semua...
hari ni obie nak berkongsi sekali lagi resepi rendang..
iaitu rendang tok...bukan ape disebabkan view yang agak banyak,
jadi obie sediakan sekali lagi resepi ini beserta gambar...
maklumlah malam raya kelamarin obie sempat menyediakan hidangan ni...

Semoga korang boleh mencuba..dan menikmati hidangan rendang tok ini

Bahan

600gm daging
250 gm kerisik
1 liter santan cair
1 liter santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
4 sudu besar gula melaka
4 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Bahan kisar
4 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 sudu teh lada hitam
4 sudu besar cili giling
4 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 biji buah keras
2 biji bawang besar

Bahan tumis

4 biji bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih

Cara-cara :

1. Daging dipotong dadu ( standard rendang ), dibersihkan dan ditoskan. Perap daging bersama bahan kisar, air asam jawa, gula melaka,gula pasir , sedikit santan dan garam. Biar seketika dan ketepikan (15-20 minit )

2. Kemudian renehkan bawang merah, bawang putih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih, santan yang cair. Masukkan daging yg telah diperap tadi dan Kacau sebati.

3.Masukkan baki santan dan kacau lagi sehingga kuah tinggal separuh. Kemudian masukkan kerisik dan kacau lagi sehingga kering.

4.Perlu diingat, Masaklah dengan api yang agak perlahan sambil dikacau tanpa henti hingga kering. Bila dah kering bolehlah angkat dan sedia untuk dihidangkan.

steady... kacau rendang ni dengan penuh kesabaran dan kasih sayang...

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign