Hidangan Utama
Laksa Penang bersama Petis Udang Istimewa / Laksa Johor Istimewa bersama Sambal Belacan Terbaik
Bee Hoon Sop Body Ayam Malewar bersama Sambal Kicap Johor dan Sambal Kicap Utara
Pencuci Mulut
FOC- free of Charged Kek / Pastry
Bubur Cha Cha / Kacang / Pulut Hitam / Jagung
Minuman
Air Sirap Selasih Pandan Hijau
Hubungi:
SKY CHEF CATERING SERVICES
012 398 6240
017 226 0719
Obie dan Sky Chef berkongsi resepi :
Sayur Masak lodeh
100g Sengkuang
1/2 biji kobis
1 biji lobak merah
1 biji terung
10 btg kacang panjang atau buncis
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )optional, jika tiada pun tak mengape
1 paket soo hoon
1 paket tauhu kering
150 g udang basah
2 biji kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa
Bahan kisar/blender
2 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil / shallot
3/4 inci halia
1/2 inci lengkuas (ketuk)
1 batang serai(ketuk)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 inci kunyit hidup
atau 1 sudu besar serbuk kunyit
Cara penyediaan
- Semua sayur di bersihkan dan dipotong kecil
.
- Tumis bahan kisar hingga wangi, bhn ketuk dan hingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan santan cair dan kentang(optional). Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.
- Masukkan santan pekat dan sayur yang lain, soo hoon, sengkuang dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.
- Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Cara buat nasi impit atau ketupat segera
plastik tahan panas
beras yang telah di bersihkan dan di tos.
Cara penyediaan
- Masukan beras kedalam plastik dengan sukatan 1/3 beras daripada saiz plastik.
- seeled pada plastik, kalau tak ade seeler guna stepler pun blea, hati2 yea jgn sampai termakan..hee
- Rebuslah dalam periuk yang penuh berisi air. Tempoh rebusan bergantung saiz ketupat.
- Jika nasi telah kembang sepenuhnya dan struktur beras tidak nampak berbiji2 dalam plastik,tandanye
nasi ketupat tadi telah sedia diangkat dan disejukkan.
Jangan lupa..buat sambal tumis ikan bilis..dan telur rebus.untuk menyedapkan lagi hidangan lontong ni..
Selamat mencuba...