CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Isnin, 20 Januari 2014

DIY : Resepi Sambal Tumis Udang ( English Version )


Tak salah kan sesekali bie
tulis resepi dalam english ...
saje kan....
resepi ni , senang aje dan sedap plak tu..
korang mesti cuba, boleh buat makan dengan nasi lemak
atau nasi putih.. memang terbaik la....

Recipe Sambal Tumis Udang
( Prawns in Spicy Gravy )

Ingredients :

500-600gm Medium sized prawns ( shelled )
2 clove Garlic
1 stalk Lemon grass ( crushed )
10 nos Shallot
1 inch Ginger
1 inch Fresh Turmeric
1 nos Bombay Onion ( sliced thickly )
1 cup Grind Chillies ( cili kering yang telah dikisar )
1 inch Prawn paste / belacan ( optional )
Some tamarind juice
Sugar And salt

Method :

1.Pound or blend together shallots , garlic,ginger, fresh turmeric and prawn paste until fine.

2.Heat some oil in a frying pan and fry the pounded ingredients until fragrant, add lemon grass , sliced Bombay onions and grind chillies.

3.Bring it to a boil, put in tamarind juice, sugar and salt.

4.Lastly put in the prawns and cook for 10 minutes or until the prawn are cooked, and serve hot with rice, Marvoules!


Try and you'll love it!


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign