CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 24 Februari 2014

DIY : Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan ( Standard resepi )


gambar courtesy google

kan dah kate bie akan sharing resepi kuih tradisonal
yang telah distandardkan untuk peniaga,
ni pula resepi kuih bahulu kemboja atau kuih bakar pandan..
memang sedap..lagi-lagi kalau dimakan panas-panas
terbaik!

Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan

Bahan A

500 gm Santan Pekat
2 cawan Gula Castor / Halus
1 sudu kecil Garam Halus


Cara membuat :

1.Masak Bahan A hingga mendidih.

Bahan B

500 gm Tepung Gandum
900 ml Air Daun Pandan
6 Biji Telur Gred A / B
Esen Vanilla / Pandan
Pewarna Hijau Epal


Cara Membuat :

1.Campurkan semua bahan dan kisar
2.campurkan bahan A dan B

Bahan C

½ sudu besar Minyak Sapi
1 sudu besar Minyak masak
1 sudu besar Bijan


Cara Membuat :

1.Panaskan acuan bahulu kemboja ( saiz no.1 ) dalam oven.

2.Masukkan kesemua bahan C ke dalam acuan hingga Nampak garing.

3.Tuangkan adunan dalam acuan dan bakar 30 – 40 minit pada suhu 180’c.

Tips: resepi bahulu kemboja ini juga boleh digunakan dalam resepi membuat kuih Cara.
Menu Malay Delicacies -kuih bahulu kemboja ini juga digunakan di KLIA Sepang, untuk flight VIP, VVIP dan ad- hoc flight.


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign