CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 24 Mei 2014

Piala Thomas Malaysia Bertemu Jepun di Final Dan Resepi Shushi Mudah dari chef obie Juga Tepung Hairan Di Sureheboh / Festival Belia Putrajaya 23.24.25/05


As Salam, semoga semua warga Malaysia hari ni sihat-sihat belaka, chef obie macam biase ceria aje,
semalam mesti korang ade sikit rasa banggakan , mana taknya team badminton kite untuk
Piala Thomas kali ni berjaya menempatkan diri ke final, chef obie ucapkan tahniah kepada
semua pemain semalam- Datuk Lee Chong Wei, Gandingan Tan Boon Heong-Hoon Thien How dan perseorangan ke dua negara Chong Wei Feng!...hope esok di final mampu bawa pulang Piala Thomas selepas lebih 22 tahun tak merase .... Good Luck!


MALAYSIA menamatkan penantian selama 12 tahun untuk layak ke final Piala Thomas 2014 selepas menewaskan Indonesia 3-0 pada peringkat separuh akhir di Stadium Tertutup Siri Fort di sini, malam ini.
   

Skuad negara telah melepasi sasaran separuh akhir pada edisi kali ini dan sekali lagi mempunyai peluang untuk menamatkan kemarau selama 22 tahun untuk menjulang piala berprestij itu yang dimenangi di Kuala Lumpur pada 1992.
   
Malaysia akan bertemu pendatang baharu Jepun pada final, Ahad ini.
   
Sebelum ini, pada satu lagi saingan separuh akhir sebelah petang, Jepun melakarkan sejarah untuk mara ke final buat pertama kali apabila mengejutkan juara bertahan China 3-0.
   
Malaysia kali terakhir beraksi di pentas final pada edisi 2002 di Guangzhou, China, apabila kalah 3-2 kepada Indonesia.
   
Pertarungan yang dijangkakan sengit nampaknya meleset sama sekali apabila jaguh perseorangan negara Datuk Lee Chong Wei menepati ramalan dengan kemenangan mudah 21-19 dan 21-13 ke atas Tommy Sugiarto dalam masa 52 minit.

Mata pembukaan oleh Chong Wei itu menyuntik semangat kepada beregu utama negara, Tan Boon Heong dan Hoon Thien How untuk memburu mata kedua dengan berdepan pasangan Mohammad Ahsan dan Hendra Setiawan.
   
Beregu negara memenangi set pertama 21-19 sebelum kalah 18-21 pada set kedua sebelum beradu nasib pada set penentuan sebelum menang 23-21 dalam pertarungan sengit selama 55 minit.
   
Perseorangan kedua negara Chong Wei Feng memastikan Malaysia melangkah ke final dengan bergaya apabila menundukkan Dionysiu Hayom Rumbaka dengan 21-10 dan 21-17 dalam masa 43 minit.
   
Chong Wei berkata impiannya untuk melepasi sasaran separuh akhir yang ditetapkan oleh pengurusan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) akhirnya terkabul.
   
Pemain nombor satu dunia itu menyifatkan kejayaan Jepun menyingkirkan juara sejak lima edisi lepas China sebagai sesuatu yang hebat tanpa diduga.

"Kita akan melakukan yang terbaik di pentas final," kata Chong Wei.
   
Secara keseluruhan, prestasi pasukan adalah baik terutamanya kejayaan Wei Feng yang memenangi semua perlawanannya pada penampilan sulung di kejohanan ini, katanya.
   
Dalam pada itu, Boon Heong berkata keyakinan dirinya bertambah selepas mengalahkan beregu terbaik dunia dari Indonesia itu.
   
"Semangat kita memang cukup bagus hari ini. Walaupun kita kalah set kedua tetapi tidak menyerah kalah. Walaupun kami ada keyakinan sekarang tetapi kami perlu lebih bersedia untuk berdepan dengan Jepun," katanya.
   
Pada saingan Piala Uber, China menewaskan Korea Selatan 3-0 untuk mara ke final dan akan berjumpa dengan pemenang antara tuan rumah India dan Jepun. - Bernama

Kredit : Sinar Harian 24 Mei 2014

Seperti yang dijanji, chef obie kongsikan resepi mudah untuk membuat sushi..maklumlah esok team kite Malaysia nak berentap dengan Team Jepun, jadi chef obie saje la kongsikan makanan asas orang jepun iaitu Shushi!Selamat Mencuba...


Resepi Sushi mudah



sushi yang belum dipotong @ dihiris


kicap soya cair dan wasabi




Bahan:
-          Siapkan nasi untuk sushi ( guna beras sushi jenama sumo)

boleh beli kat tesco, jaya jusco..kat pasaraya biasa pun boleh dapat sekarang ni.

-          1 lembar rumput laut kering (nori) yang berbentuk lembaran besar
-          1 batang timun jepun yang telah dipotong memanjang
-          1 biji telur, lalu dibuat dadar bulat
-          Filamen ketam secukupnya
Cara membuat Sushi:
1. Pertama gunakan shushi bamboo mat atau alat untuk menggulung sushi, lalu letakan selembar nori diatas bamboo mat tersebut dan ratakan nasi secukupnya.
2. Lalu susun telur dadar yang sudah anda buat, masukkan filamen ketam, dan timun diatas nasi. Kemudian nasi tersebut di gulung secara perlahan dan padat.
3. Setelah itu dihiris Sushi yang sudah anda gulung mengikut kesesuaian selera anda. Sajikan Sushi dengan  kicap soya cair dan wasabi. 
Cubalah try buat sushi pulak...





Kepada anda warga kl, selangor dan area putrajaya & dengkil Jom datang beramai-ramai ke Sureheboh / festival Belia Putrajaya bermula 23/05 Jumaat, Sabtu 24/05 dan Ahad 25/05
TEPUNG HAIRAN menanti anda disana,- PERCUMA Cupcake dengan setiap pembelian tepung hairan!


Jom cari 
Booth Tepung Hairan Di Putrajaya

Hubungi : Sabariah (  Dough Republic )
Tepung Hairan Putrajaya
012 312 6979



"berakit-rakit ke hulu berenang renang ke tepian...bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian...gitu kata cikgu chef obie masa darjah 4 utarid SKM, Puan Kauthar" peace yo!


Sambil tu layan video dari Taeyang
"Wedding Dress"







Terima Kasih

Komen
1 Komen

1 ulasan:

kakitanganpukul berkata...

Chef obie swimming la,
Confirm suka main air

Good luck chef dengan tepung hairan

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign