CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 7 Mei 2014

Resepi Kek Chiffon Coklat Chef Obie

Assalammualaikum wbt,

Chef Obie hari ni nak sharing resepi
"Kek Chiffon Coklat... sedap tau..."




Bahan A

8 kuning telur (gred A)
270 ml air
170 ml minyak jagung / Minyak Masak / Minyak Sayuran
1 camca teh garam halus
200 g gula halus
270 g tepung gandum - 
30 g serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
2 camca teh baking powder

Bahan B

4 putih telur (gred A)
90 g gula halus
Secubit cream of tartar

Cara Membuat

1.Panaskan oven pada suhu 175C- 180C. 

2.Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. 

3.Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. 

4.Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.

5.Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.

6.Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.

7.Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin jangan lupa sediakan 2 tin chiffon- resepi ini untuk dua tin ) 
dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak.

8. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin..
siap untuk dihidang.

Selamat mencuba..dan anda juga boleh sharing resepi ni pada teman-teman yang lain..
sharing is caring...




Sambil tu layan the script- If You Could See Me Now


Terima Kasih

Komen
2 Komen

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Suke sangat
Thanks chef

Tanpa Nama berkata...

Salam cef
Kak biase beli kek chiffon
Kt tesco,teringin juge nak buat sendiri

Tq

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign