Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - KEK/COKLAT/3D/BROWNIES/COOKIES/ENERGY BARS ( 28 OKTOBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Jumaat, 9 Januari 2015

Resepi Macaroons Mudah Cantik Dan Knock knock Elizabeth Tan

Assalammualaikum wbt ,
salam sejahtera di pagi hari jumaat yang serba mendamaikan ni...
harap anda semua juga rase yang sama seperti chef obie...
sebelum terlambat..chef juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada
anda semua yang mengucapkan selamat hari lahir kepada chef obie hari ini dan semalam..
sama ada melalui whatsapp , facebook mahupu telegram. Semoga kalian semua sentiasa diberkati Allah swt. Amin..


Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719



Jadi sebagai menghargai anda.. chef kongsikan resepi best! iaitu manisan french...
MACAROONS

RESEPI MACAROONS MUDAH & CANTIK CHEF OBIE


Bahan

4 biji (160g) telur putih ( perlu di age dahulu )
120g gula kastor
160g serbuk badam
230g gula aising
esen vanilla

Inti:ganache,coklat ganache ,peanut buuter ,kiwi fruit filling,blueberry fruit filling dan mpelbagai jenis filling yang anda suka boleh digunakan

Cara Membuat:

Tapis bersama serbuk badam dengan gula aising.

Kemudian pukul putih telur dengan gula kastor sehingga kembang dan tidak jatuh apabila bowl diterbalikkan ( sehingga boleh bertanduk )

Masukkan esen vanilla ,pukul sebentar. kemudian masukkan sikit demi sedikit bahan yang diayak tadi ke dalam telur putih.Kacau perlahan- lahan .Masukkan pewarna dan guna teknik kaup balik hingga sebati.

Masukkan adunan yang dah siap ni ke dalam piping bag yg telah diletak nozel bernombor 10 berupa bulat kosong sahaja, paipkan adunan sebesar duit 20sen / 50sen ke atas dulang yang di alas dengan baking paper.

Anda boleh lukis terlebih dahulu berpandukan duit syiling 20 sen / 50 sen atas kertas parchment .

Jarakkan setiap satu lebih kurang 4 cm 

Pecahkan gelembung udara yang terbentuk di permukaan macarons ( boleh guna jarum peniti atau toothpick )-untuk mengelakkan permukaan macarons berlubang dan tidak cantik bila dibakar.

Ketuk-ketuk bahagian bawah tray utk meratakan adunan.

Biarkan macarons kering atau tidak melekat apabila disentuh dengan jari sebelum dibakar.
Lebih kurang 40minit sebelum dibakar.

Bakar dalam oven pada suhu 140-150'c selama 15 minit-18 minit.Sejukkan sebelum anda paipkan inti. Selamat mencuba resepi macaroons chef obie...chef sharingkan resepi istimewa ini untuk anda yang tercari-cari resepi macaroons.... dan selamat melayan - Elizabeth Tan kock knock dan lirik




Bulan bintang kau janjikan
Tidak aku teruja
Cakap memang mudah
Semuanya mampu

Kata manis kau beri
Kuterpikat belum tentu
Cakap memang murah
Oh! Kau pun tahu

Kiranya kau benar mahu
Kiranya kau benar mahuku
One two kusayang kamu
Jangan sakiti aku

Knock Knock.. Mahuku perhatian
Talk Talk.. Mahuku kau buktikan
Jangan tersalah jangan tersilap
Jangan abaikanku

Knock Knock.. Kuberi kau semua
Talk.. Talk.. Kubuktikan diriku 
Jangan tersalah jangan tersilap
Jangan abaikanku

Jaga jaga hati jaga jaga nanti
Kalau kuhampa kaukan rasa 
Jaga jaga hati jaga jaga nanti
Kalau kuterluka kau pun kan sama

Bukan mahu tunjuk diva
Bukan nak mengada 
Cuma ku tak mahu
Kecewa selalu

Dan andai apa kuberi
Tidak cukup untukmu
Katakan padaku
Apa kau mahu

Kiranya kau benar mahu
Kiranya kau benar mahuku
One! Two!  kusayang kamu
Jangan sakiti aku

Knock Knock.. Mahuku perhatian
Talk Talk.. Mahuku kau buktikan
Jangan tersalah jangan tersilap
Jangan abaikanku

Knock Knock.. Kuberi kau semua
Talk Talk.. Kubuktikan diriku 
Jangan tersalah jangan tersilap
Jangan abaikanku

Jaga jaga hati jaga jaga nanti
Kalau kuhampa kaukan rasa 
Jaga jaga hati jaga jaga nanti
Kalau kuterluka kau pun kan sama

Satu! Haruslah setia
Dua! Jangan cakap bohong
Buatku menangis
Jangan jangan
Tiga! Buatku tersenyum
Empat! Ulangi dari satu

Knock! Knock! Talk! Talk! Knock! Knock! Talk!

Knock! Knock! Mahuku hanya perhatian
Talk! Talk! Mahuku untuk kau buktikan
Jangan pernah kau abaikanku

Knock! Knock! Mahuku perhatian
Talk! Talk! Mahuku kau buktikan
Jangan tersalah jangan tersilap
Jangan abaikanku

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign