CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 4 Februari 2015

Sharing is caring : Apa itu Tepung Gandum & Rindu serindu rindunya

Bila sebut aje tepung gandum
confirm semua mesti tau..kan , tepung cap sauh la..tepung cap chempaka la...semua tu betul tak salah...mmm chef obie suka tepung gandum keluaran Faiza sebab ianya tanpa benzyoyl peroksida @ Tepung yang tidak mengandungi bahan peluntur, 
chef obie sekadar sharing sedikit info berkaitan tepung gandum.


Apa itu Tepung gandum ?
Tepung Gandum adalah serbuk yang dibuat daripada pengisaran gandum yang digunakan untuk kegunaan manusia.

Pelbagai jenis gandum dipanggil "bersih", "putih," atau "perang" atau "keras" jika kandungan gluten yang tinggi, dan ia dipanggil "lembut" atau "lemah" jika kandungan tepung gluten adalah rendah. Tepung keras, atau tepung roti, adalah tinggi dalam gluten, dengan 12% kepada 14% kandungan gluten, dan mempunyai kekuatan anjal yang memegang bentuk dengan baik sekali bila dibakar. Tepung lembut adalah agak rendah dalam gluten dan hasilnya di dalam lebih halus atau tekstur rapuh. Tepung lembut biasanya dibahagikan ke dalam tepung kek, iaitu yang paling rendah dalam gluten, dan tepung pastri mempunyai gluten lebih sedikit daripada tepung kek.

Dari segi bahagian bijirin (rumput buah) yang digunakan dalam tepung yang endosperma atau protein / bahagian berkanji, germa atau protein / bahagian lemak / kaya vitamin, dan dedak atau bahagian serat-terdapat tiga jenis tepung secara amnya. Tepung putih dibuat dari endosperma sahaja. Bijian sempurna atau tepung gandum mil penuh dibuat daripada keseluruhan bijirin, termasuk dedak, endosperma dan germa. Tepung germa dibuat daripada endospera dan germa, tidak termasuk dedak.
Jenis tepung :
  • Tepung biasa atau Serbaguna atau Pelbagai guna
  • Tepung roti
  • Tepung kek
  • Tepung pastri
  • Tepung naik sendiri
  • Tepung lunturan
  • Tepung Graham
  • Tepung bromat
  • Tepung atta
  • Tepung gandum mil penuh


chef sharing video music & lirik dari Firman - Rindu serindu rindunya


Lirik Lagu Rindu Serindu Rindunya : Firman

Berikanlah jawapan
Huraikanlah simpulan
Biar tenang jiwaku
Setelah lama kasih berlalu

Tidak mungkin ku lupa
Perjanjian kita
Di bawah rumpun bambu
Di kala bulan sedang beradu ooh

Mengapa terjadi perpisahan ini
Di kala asmara melebar sayapnya
Mengapa kau pergi di saat begini
Di kala hatiku terlukis namamu
Kalau memang tiada jodoh
Apa lagi nak ku heboh
Aku malu pada teman pada semua

Rindu rindu serindu rindunya
Namun engkau tak mengerti
Pilu pilu sepilu pilunya
Namun engkau tak peduli

Malu semalu malunya
Namun apa daya orang tak sudi
Mahu semahu mahunya
Namun apa daya orang dah benci

Mengapa terjadi perpisahan ini
Di kala asmara melebar sayapnya
Mengapa kau pergi di saat begini
Di kala hatiku terlukis namamu
Kalau memang tiada jodoh
Apa lagi nak ku heboh
Aku malu pada teman pada semua

Rindu rindu serindu rindunya
Namun engkau tak mengerti oh
Pilu pilu sepilu pilunya
Namun engkau tak peduli

Rindu rindu rindu serindu rindunya
Malu semalu malunya
Namun apa daya orang dah benci
Namun apa daya orang dah benci





Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign