Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - KEK/COKLAT/3D/BROWNIES/COOKIES/ENERGY BARS ( 28 OKTOBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Isnin, 30 Mac 2015

Resepi Rawa Tosai dari India Selatan Dan Zapin Dari Yayasan Warisan Johor




Assalammualaikum wbt,

haaa.. hari ni bie nak sharing resepi rawa tosai..
kepada peminat tosai.. korang bolehlah mencuba resepi ni..
boleh buat kat rumah aje....
rajin-rajinkan diri yea...
ini juga merupakan makanan febret dari India selatan


Resepi Rawa Tosai



Bahan





240 gm / 480 gm Beras 


120 gm / 240 gm Ulunthe / ulundhu


20 gm / 40 gm Nasi Putih


1 biji / 2 biji Bawang besar (cincang)


1 biji / 2 biji Cili Merah ( cincang )


1 inici / 2 inci Lobak merah ( cincang )


1 biji / 2 biji Cili hijau ( cincang )


Garam secukupnya


Air Secukupnya


Minyak

Cara Membuat

1.beras,ulunthe dan nasi - kisar bahan tersebut bersama air secukupnya sehingga menjadi halus.Pastikan adunan tidak terlalu cair atau pekat.

2.Setelah itu masukkan garam dan gaul sebati,peram adunan selama 8 jam supaya adunan berganda ( naik )

3.Apabila adunan telah naik,panaskan kuali leper tanpa lekat dengan minyak.Sebelum disudukan diatas kuali, kacau terlebih dahulu sehingga sebati adunan.

4.Lebarkan adunan di atas kuali leper dan biarkan seketika.

5.Akhir sekali, taburkan bawang, cicli merah,hijau, lobak merah cincang di atas tosai.Biarkan seketika dan tutup tosai.Angkat dan sedia untuk dihidang.

rawa tosai ni sedap kalau dimakan bersama.. chutney!

Selamat Mencuba...sambil tu kite layan zapin dari yayasan warisan johor..
kasi goyang kepale jap... Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign