Doh Styles Cookies Yang belum dibakar
Resepi Ciptaan Terbaru Chef Obie yang diberi nama “styles cookies”, memilik keunikan dari segi saiz bentuk,warna dan rasa.
Selain mudah dibuat ,ia juga menyeronokkan untuk membuat cookies fusion ini.Mereka yang suka dengan sesuatu yang simple tetapi menarik boleh gunakan resepi style cookies ini.
Chef obie menyediakan 10 jenis “styles cookies” sebagai pilihan di hari raya nanti, resepi yang lain chef telah kongsikan dalam page- resepi Biskut , kek , roti & pastri .
Rainbow Styles Cookies dicipta untuk pelbagai sambutan.Ia juga sesuai untuk dijadikan goodies dan hamper.
Styles Cookies tidak memerlukan coklat masakan mahupun coklat kompaun sebagai hiasan ia dihasilkan tanpa perlu sokongan coklat untuk kelihatan cantik dan sedap.Hari ini chef kongsikan salah satu resepi menarik 'Styles Cookies- iaitu Rainbow Styles Cookie.
Selain mudah dibuat ,ia juga menyeronokkan untuk membuat cookies fusion ini.Mereka yang suka dengan sesuatu yang simple tetapi menarik boleh gunakan resepi style cookies ini.
Chef obie menyediakan 10 jenis “styles cookies” sebagai pilihan di hari raya nanti, resepi yang lain chef telah kongsikan dalam page- resepi Biskut , kek , roti & pastri .
Rainbow Styles Cookies dicipta untuk pelbagai sambutan.Ia juga sesuai untuk dijadikan goodies dan hamper.
Styles Cookies tidak memerlukan coklat masakan mahupun coklat kompaun sebagai hiasan ia dihasilkan tanpa perlu sokongan coklat untuk kelihatan cantik dan sedap.Hari ini chef kongsikan salah satu resepi menarik 'Styles Cookies- iaitu Rainbow Styles Cookie.
Rainbow Styles
Bahan
250gm Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung ( brown &polson )
50 gm Tepung Susu
250 gm Mentega / marjerin
160 gm Gula Aising
1 sudu kecil Esen Vanila
Pewarna – Ungu Violet,,Biru,kuning,jambu,merah,hijau epal
Cara Membuat
1.Satukan ke semua bahan dalam mangkuk dan uli sehingga menjadi doh.Bahagikan kepada 7 bahagian untuk diwarnakan- dan satu bahagian tanpa warna .
2.uli dan gulung doh memanjang atau menggunakan piping bag pastikan saiz seperti sebatang straw,perlu diingat styles cookies saiz setiap doh yang diuli perlukan saiz seakan sebatang straw minuman.
3.Susun setiap doh yang telah diuli menjadi seakan straw minuman atas Loyang atau dulang.Susun rapat-rapat antara setiap doh yang telah diwarnakan dan diuli.Apabila telah siap disusun.Sejukkan sebentar dalam peti sejuk selama 30 minit.
4.Keluarkan doh dari peti sejuk, potong bersilang seperti bentuk 3 segi, anda boleh memotong memanjang jika suka,Styles cookies hanya sesuai bentuk 3 segi dan 4 segi kerana keunikannya dan tiada pembaziran doh.Hias dengan gula manik
5.Bakar pada suhu 160’c selama 18 minit.
Rainbow Styles Cookie ini boleh anda gunakan untuk hidangan biskut raya tahun ini, malah kepada anda yang ingin membuat bisnes pun sesuai- tak kire lah bisnes biskut raya mahupun hamper dan goodies.
Rainbow Styles Cookies ini juga telah dikongsikan resepinya di Majalah AROMA terbitan Suri Media Sdn Bhd untuk keluaran edisi hari raya tahun lepas , anda juga boleh dapatkannya dipasaran sekarang!Tahun ini Styles Cookies dikongsikan pula dalam Majalah SAJI keluaran khas hari raya nanti...
Doh Rainbow Styles Cookie sebelum dibakar.
Semoga kehadiran Rainbow Styles Cookies ini memberi variasi kepada biskut-biskut raya tempatan yang sedia ada dipasaran .Kepada anda juga jangan ketinggalan untuk Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik