Obielicious

KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK PERNIAGAAN POPULAR- untuk Amateur & Profesional di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719 ( HOT ! )

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 27 Oktober 2015

Baking Powder & Baking Soda Anda Masih Boleh Digunakan atau Tidak ?


BAKING SODA VS BAKING POWDER

Bagaimana anda pastikan baking powder dan baking soda anda masih dalam keadaan baik ?
Baking powder

Baking powder bertindak bila adanya kombinasi haba dan lembapan . Cara menguji baking powder yang relevan ialah dengan mencampurkan 1 sudu teh baking powder bersama 1/3 cawan air panas . Jika baking powder masih berada dalam keadaan baik reaksi yang dapat diperhatikan ialah kejadian berbuih yang banyak akan berlaku . Ini sebagai penanda bahawa baking powder tersebut masih elok dan boleh digunakan lagi , jika tiada apa-apa berlaku bermakna baking powder tadi sudah tidak boleh digunakan lagi .

** Pastikan ujian dibuat menggunakan air suam atau air panas jika menggunakan air sejuk tiada sebarang reaksi berlaku .

Baking soda

Baking soda pula bertindak ke atas bahan yang bersifat beracid . Ujian mudah yang boleh dilakukan ialah dengan menitiskan larutan seperti cuka atau jus limau ke atas 1/4 sudu teh baking soda . Kejadian berbuih yang banyak akan berlaku dan menunjukkan baking soda tersebut masih berada di dalam keadaan baik , jika sebaliknya anda sudah boleh menggantikan baking soda yang baru .

Cara penyimpanan

Baking powder dan baking soda perlu diletak di tempat yang kering dan tidak lembap . Kadar kelembapan yang tinggi akan menyebabkan jangkahayat agent penaik ini semakin menurun dengan lebih cepat . Penggujian di atas adalah baik dilakukan sebelum menggunakannya , ini adalah untuk mengelakkan daripada timbulnya masalah pada resepi yag anda gunakan ....





Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign