Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 29 Oktober 2015

Tips Menjaga Kesegaran Sayur Dan Buah-buahanTIPS MENJAGA  KESEGARAN SAYUR & BUAH BUAHAN

1-Sayur dan buah dibilas dan dibersihkan dengan air bergaram supaya kekotoran dan bahan kimia tertanggal dengan sempurna.

2-Sayuran jenis berkulit tidak dibuang terlalu nipis supaya tidaklah menghilangkan nutriennya.

3-Jangan potong sayuran terlalu awal , ia akan menghilangkan tahap kesegaran sayur itu .

4- Jika anda membeli sayur dipasar, pilihlah sayuran yang sedia segar dan mampu tahan lama.

5-Jika anda sedang memasak sayur,pastikan penggunaan api atau haba yang rendah supaya tidak menghilangkan kandungan vitamin C .Vitamin C mudah hilang pada suhu yang tinggi.6- Sekarang ada pencuci sayuran -anda boleh beli dipasaraya seperti jaya jusco, tesco dan sebagainya- " Safeguard fruits and vegie wash "bagi memudahkan membersih dan mencuci sayuran dan buah-buahan.

7- Buah - buahan seperti anggur , epal , plum kebiasaanya telah diwax @dililin.Pastikan anda mencuci dgn cara no 1 @ 6, kemudian ambil tisu kitchen lapkan buah-buahan sehingga bersih dan kering.

Selamat Mencuba Khidmat Pesanan Dapur daripada chef obie #smallplate

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign