TIPS MENJAGA KESEGARAN SAYUR & BUAH BUAHAN
1-Sayur dan buah dibilas dan dibersihkan dengan air bergaram supaya kekotoran dan bahan kimia tertanggal dengan sempurna.
2-Sayuran jenis berkulit tidak dibuang terlalu nipis supaya tidaklah menghilangkan nutriennya.
3-Jangan potong sayuran terlalu awal , ia akan menghilangkan tahap kesegaran sayur itu .
4- Jika anda membeli sayur dipasar, pilihlah sayuran yang sedia segar dan mampu tahan lama.
5-Jika anda sedang memasak sayur,pastikan penggunaan api atau haba yang rendah supaya tidak menghilangkan kandungan vitamin C .Vitamin C mudah hilang pada suhu yang tinggi.
6- Sekarang ada pencuci sayuran -anda boleh beli dipasaraya seperti jaya jusco, tesco dan sebagainya- " Safeguard fruits and vegie wash "bagi memudahkan membersih dan mencuci sayuran dan buah-buahan.
7- Buah - buahan seperti anggur , epal , plum kebiasaanya telah diwax @dililin.Pastikan anda mencuci dgn cara no 1 @ 6, kemudian ambil tisu kitchen lapkan buah-buahan sehingga bersih dan kering.
Selamat Mencuba - Khidmat Pesanan Dapur daripada chef obie
#smallplate