CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 29 Oktober 2015

Resepi Puding Raja Mangga Sedap Dan Mudah


Share & LIKES
#smallplate 

RESEPI PUDING RAJA MANGGA

Bahan :

250gm Isi Buah Mangga India ( potong kiub )
100gm Isi Buah Mangga ( dikisar )
70gm Gula
1biji Telur
500ml Susu UHT
250ml Krim Masakan atau whipping krim
8gm Gelatin Halal ( dicairkan dengan sedikit air )

Cara Penyediaan :

1.Dalam pot,Satukan ke semua bahan diatas kecuali gelatin. Panaskan pada api sederhana pastikan dikacau perlahan sehingga sebati menggunakan whisk.lebih kurang 10 minit.

2.Masukkan gelatin yang telah dicairkan ke dalam pot tadi.Kacaukan sekali lagi sehingga sebati.( jangan kacau terlalu kuat atau laju akan menyebabkan bubble pada permukaan ).Kacau lebih kurang 5 minit.Matikan api.

3.Kemudian tuangkan ke dalam acuan pilihan anda.Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.




Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign