Share & LIKES
#smallplate
RESEPI PUDING RAJA MANGGA
Bahan :
250gm Isi Buah Mangga India ( potong kiub )
100gm Isi Buah Mangga ( dikisar )
70gm Gula
1biji Telur
500ml Susu UHT
250ml Krim Masakan atau whipping krim
8gm Gelatin Halal ( dicairkan dengan sedikit air )
Cara Penyediaan :
1.Dalam pot,Satukan ke semua bahan diatas kecuali gelatin. Panaskan pada api sederhana pastikan dikacau perlahan sehingga sebati menggunakan whisk.lebih kurang 10 minit.
2.Masukkan gelatin yang telah dicairkan ke dalam pot tadi.Kacaukan sekali lagi sehingga sebati.( jangan kacau terlalu kuat atau laju akan menyebabkan bubble pada permukaan ).Kacau lebih kurang 5 minit.Matikan api.
3.Kemudian tuangkan ke dalam acuan pilihan anda.Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
#smallplate
RESEPI PUDING RAJA MANGGA
Bahan :
250gm Isi Buah Mangga India ( potong kiub )
100gm Isi Buah Mangga ( dikisar )
70gm Gula
1biji Telur
500ml Susu UHT
250ml Krim Masakan atau whipping krim
8gm Gelatin Halal ( dicairkan dengan sedikit air )
Cara Penyediaan :
1.Dalam pot,Satukan ke semua bahan diatas kecuali gelatin. Panaskan pada api sederhana pastikan dikacau perlahan sehingga sebati menggunakan whisk.lebih kurang 10 minit.
2.Masukkan gelatin yang telah dicairkan ke dalam pot tadi.Kacaukan sekali lagi sehingga sebati.( jangan kacau terlalu kuat atau laju akan menyebabkan bubble pada permukaan ).Kacau lebih kurang 5 minit.Matikan api.
3.Kemudian tuangkan ke dalam acuan pilihan anda.Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.