2 1/2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak @ marjerin
3 ulas bawang putih - cincang
3 ulas bawang merah - hiris halus
1 inci halia - hiris halus
2 helai Daun pandan ( diikat )
buah pelaga + bunga cengkih + kulit kayu manis + bunga lawang
Bahan B
1/4 cawan susu cair
2 atau3 biji tomato di potong dadu kecil
1/4 cawan sos tomato
garam + gula + serbuk stok ayam secukupnya
3 pot - Beras ( 1 pot sama dengan 280 gm beras )
Bahan Hiasan : Bawang Goreng , daun bawang , Daun Ketumbar dan kulit Tomato
( dihiris halus )
Cara Penyediaan :
Tumis bahan A sampai naik bau, dan masukkan bahan B kecuali beras.. kacau sehingga sebati..
Masukkan ke dalam rice cooker, kalo nak terus tumis dalam rice cooker pun boleh.
Kemudian masukkan beras dan air sukatannya air macam masak nasi biasa.
Kacau Nasi tapi jangan sampai hancur nasi, sekadar membalikan supaya nasi masak rata..