Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Jumaat, 27 November 2015

Resepi Kek Coklat Mudah






RESEPI KEK COKLAT MUDAH

Bahan untuk kek coklat.


Bahan A·


1 cawan serbuk Koko Van Houten 
1/2 cawan gula pasir @ kastor 
1/2 cawan gula perang
1 cawan susu cair @ susu kotak UHT

1 cawan minyak masak @ minyak Jagung
1/2 cawan susu pekat


Bahan B 


11/2 cawan Tepung gandum 

1/2 sudu kecil Soda bikarbonat 
1 sudu kecil Sebuk Penaik 
1 sudu kecil Serbuk Vanilla
2@3 biji telur size B


Cara Membuat

1. Masak Bahan A dalam pot dengan api yang kecil sehingga mesra semua bahan , sejukkan 

2. Pukul telur hingga kembang,  kemudian masukkan bahagian A.  Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. ( Tapis semua bahan kering dalam satu bekas terlebih dahulu-  serbuk Vanilla ,  tepung, bikarbonat dan serbuk penaik ). kacau sebati. 


3. Masukkan adunan dalam loyang 

4. kukus selama 1 jam @ 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu). Jangan buka penutup kukus sehingga cukup masanya.


5.Apabila telah cukup masa, keluarkan kek dan sejukkan.



BAHAN TOPPING (ganache)


Bahan:

300 gm coklat susu Kompound / Kouverture ~ di cincang atau potong kecill

1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu UHT
1 sudu besar mentega
1 sudu besar Madu



Cara Membuat :

1.Kaedah double boiled- Panaskan susu uht dan susu pekat, Matikan api , masukkan coklat kacau sehingga sebati, masukkan mentega dan akhir sekali madu. Siap untuk dituang atas kek coklat kukus. 


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign