RESEPI KEK COKLAT MUDAH
Bahan untuk kek coklat.
Bahan A·
1 cawan serbuk Koko Van Houten
1/2 cawan gula pasir @ kastor
1/2 cawan gula perang
1 cawan susu cair @ susu kotak UHT
1 cawan minyak masak @ minyak Jagung
1/2 cawan susu pekat
Bahan B
11/2 cawan Tepung gandum
1/2 sudu kecil Soda bikarbonat
1 sudu kecil Sebuk Penaik
1 sudu kecil Serbuk Vanilla
2@3 biji telur size B
Cara Membuat
1. Masak Bahan A dalam pot dengan api yang kecil sehingga mesra semua bahan , sejukkan
2. Pukul telur hingga kembang, kemudian masukkan bahagian A. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. ( Tapis semua bahan kering dalam satu bekas terlebih dahulu- serbuk Vanilla , tepung, bikarbonat dan serbuk penaik ). kacau sebati.
3. Masukkan adunan dalam loyang
4. kukus selama 1 jam @ 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu). Jangan buka penutup kukus sehingga cukup masanya.
5.Apabila telah cukup masa, keluarkan kek dan sejukkan.
BAHAN TOPPING (ganache)
Bahan:
300 gm coklat susu Kompound / Kouverture ~ di cincang atau potong kecill
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu UHT
1 sudu besar mentega
1 sudu besar Madu
Cara Membuat :
1.Kaedah double boiled- Panaskan susu uht dan susu pekat, Matikan api , masukkan coklat kacau sehingga sebati, masukkan mentega dan akhir sekali madu. Siap untuk dituang atas kek coklat kukus.