CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 27 November 2015

Resepi Bun Kentang USA




Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719




Resepi Bun Kentang U.S.A @ USA Bun Potato

Bahan 1

450 gm Tepung Roti
150gm Tepung gandum
70gm Gula
1 ½ sudu Garam
2 sudu Tepung susu
4 sudu besar Yis Segera

Bahan 2

1biji Telur
270ml Air Sejuk

Bahan 3

140gm Kentang lecek
60gm Mentega
Bahan 2 Kastard

Cara-cara


1.adun (bahan1) sehingga sebati.Tambah (bahan 2) uli sehingga doh menjadi lembut dan 
kenyal.Bentukkan doh menjadi bebola. Masukkan ke dalam mangkuk tutupn dengannplastik biar ia 
menaik selama 45 minit.



2.Adun doh menjadi bebola lagi dan biar selama 15 minit. Bahagikan doh 30gm sebiji, bentukkan 
menjadi bebola dan alihkan ke dulang pembakar segiempat 23 sm yang telah digris dengan minyak. 16 
biji setiap dulang, sediakan 2 dulang.Tutupkan dengan plastic biar ia naik selama 40 minit atau berganda 
saiznya.Saapu telur atau sembur susu..


3.Bakar pada suhu 180’c 25-30 minit.






Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign