Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Jumaat, 23 September 2016

Resepi Pastri Popular : Siew Pow Ayam Berkentang

Share & LIKES ▼

Resepi Siew Pow Ayam Berkentang Halal

( Kuih pastri Cina )Majalah SAJI



Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera kepada anda semua yang melayan blog chef obie pagi-pagi ni..., siapa pernah makan kuih siew pow? kuih @ roti tradisional mereka yang berbangsa cina , ia amat istimewa, biasa berintikan kxxxr selain daripada ayam, hari ni chef obie sharingkan resepi yang Halal... daripada ayam dan kentang!

boleh lah cuba dan nikmati Siew Pow petang nanti!


Bahan Doh Minyak :

220 gmTepung Gandum

100 gm Shortening/lelemak sayuran

Bahan Doh Lembap :

220 gm Tepung Gandum
40 gm Shortening / lelemak sayuran
40 gm Gula aising
100 ml Air
Bahan sapuan- 1 biji telur + bijan

Bahan Inti-

100 gm Daging ayam ( potong dadu)
100 gm Ubi Kentang ( potong Dadu)
100 gm Sengkuang ( potong dadu )
1 sudu kecil lada sulah
Secubit lada hitam
Garam secukup rasa Dan sedikit air.


Cara membuat Doh Minyak :

1.Satukan kesemua bahan , uli sehingga menjadi doh yang lembut, rehatkan 30 minit.

Cara membuat doh lembap :

1.Satuka ke semua bahan , uli sehingga menjadi doh lembut , rehatkan 30 minit.

Cara membuat kulit Siew Pow :

1.Bahagikan kedua –dua jenis doh kepada 20 biji bebola.Masukkan doh minyak ke dalam doh lembap ( seperti membuat kulit karipap pusing). 

2.Canaikan doh memanjang, kemudian gulung seperti membuat swiss roll.dirikan doh canai lagi dari arah atas dan akan menjadi doh yang dicanai bulat ( jangan terlalu nipis biar sederhana sahaja) masukkan inti secukupnya, bentukkan siew pow.

3.Lakukan sehingga selesai doh minyak dan lembap, sapukan dengan telur dan taburkan bijan atas permukaan siew pow.

4.Bakar pada suhu 180’c 20=25 minit.

Cara membuat inti-Rebus sekali kesemua bahan sehingga empuk, kemudian sejukkan...mmm okay korang yg ada instagram tu boleh lah follow chef_obie_official





Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign