CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Jumaat, 25 Mei 2018

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : MEE HAILAM KLASIK DAN JADUAL KELAS MASAKAN LEPAS HARI RAYA

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : MEE HAILAM KLASIK

Assalammualaikum wbt , Salam Jumaat 
Semoga ibadah puasa ini diberkati dan kite mampu selit ibadah-ibadah sunat yang lain. Inshaallah.
Hari ni chef obie kongsikan satu resepi daripada mee kuning..
iaitu Mee Hailam ! 
Best Tak? Okay Selamat Mencuba




















Bahan :



















Mee kuning ( dicelur )
1ekor sotong dipotong nipis(option)
3 ekor udang saiz sederhana
fish cake @ Fish ball
Hirisan ayam/Daging
Sedikit sawi hijau @ siew pak choy
Sedikit kobis dipotong hiris atau lobak merah
4@5 btg Cili api
1 1/2 sudu besar kicap cair
1 sdb sos tiram
1sdb Kicap karamel
1sdt serbuk stok ikan bilis
3 ulas bawang putih – ketuk atau mayang
1 inci Halia Tua dihiris
3 sdb minyak masak
1 sdb minyak bijan
4 cawan Rebusan Udang
3 sdb tepung jagung – bancuh dengan air
Garam Dan Gula secukupnya

Cara Penyediaan :















1.Mee Kuning dicelur dahulu & ketepikan.














2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi.Masukkan isi ayam,daging, udang ,Cili API dan fish cake. Biarkan sedikit garing,















3. Masukkan air rebusan,kicap cair dan karamel, sos tiram dan stok ikan bilis. Kacau rata. Masukkan pula kubis dan sawi.















4. Perasakan gula & garam. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung dan angkat.Akhir sekali apabila mee hailam telah dituang ke dalam mangkuk @pinggan,taburkan minyak bijan dipermukaan ,hiaskan cili merah dan bawang goreng. Hidangkan...panas-.panas..

















Kepada Anda yang tercari-cari jadual kelas Masakan Perniagaan selepas Hari Raya sila hubungi pihak chef segera untuk menetapkan tarikh.

JADUAL KELAS MASAKAN PERNIAGAAN SELEPAS HARI RAYA AIDILFITRI BULAN JUN 2018



Tarikh yg Ada sebagai pilihan Anda :

20/6 Rabu (tlh dibooking)
21/6 Khamis (tlh dibooking)
23/6 Sabtu
24/6 Ahad
25/6 Isnin ( tlh dibooking )
26/6 Selasa
27/6 Rabu
28/Khamis
30/6 Sabtu










Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign