CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 24 Oktober 2012

Perbezaan Extra Virgin dengan Olive Oil

Ada yang bertanya kepada obie, apakah perbezaan antara Extra Virgin Olive oil dengan Olive Oil Biasa ( perbezaan Extra Virgin dengan minyak zaitun biasa ). Kepada anda obie menjelaskan perbezaan antara Extra Virgin dangan Olive oil Biasa..
Extra virgin adalah hasil minyak daripada perahan pertama apabila mereka memproses minyak zaitun. Perahan pertama ini akan menghasilkan kandungan minyak yang banyak berbanding perahan seterusnya iaitu lebih kurang 10 peratus.Perahan kedua itulah minyak zaitun biasa. Extra virgin mengandungi asid tidak lebih 0.8 peratus, rasa yang kuat dan lebih sedap berbanding minyak zaitun dari perahan kedua dan seterusnya. Ia lebih likat dan warnanya lebih gelap berbanding minyak zaitun biasa.obie harap anda faham dan lebih jelas sedikit perbazaanya. Minyak extra virgin banyak digunakan untuk membuat salad dan dresssing (sos salad), sos untuk pasta dan stew. Ia juga digunakan menumis makanan barat ...fungsinya sama seperti kita orang Malaysia menumis masakan apa pun akan menggunakan minyak masak kelapa sawit.. manakala orang barat suka menggunakan minyak zaitun.

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign