CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 22 Julai 2014

Resepi Gulai Ikan Tongkol Terengganu


Assalammualaikum wbt ,
dalam pada berpuasa ada yang tetibe terfikir nak makan apa waktu berbuka hari ni...dalam pada kat office tu kan..heeee amboi awal lagi tu,pagi-pagi lagi boleh terbayang makanan yang enak-enak gitu, hari ni chef obie nak sharingkan satu aje resepi masakan..  masakan orang ganu gitu,yang biasa dimakan bersama nasi dagang...orang kelate pun makan juge..hee tapi resepi yang nak disharing ni dari ganu okay! Bolehlah dicuba memasak untuk berbuka hari ni...layan..

RESEPI GULAI IKAN TONGKOL TERENGGANU



gambar courtesy google


Bahan -



1 ekor ikan tongkol - dibersihkan dipotong mengikut kesukaan anda
7 biji bawang merah ( kisar )
2 ulas bawang putih ( kisar )
1 1/2  inci halia ( kisar )
1 inci lengkuas ( kisar )
1 inci kunyit ( kisar )
1/2 sudu kecil lada hitam ( kisar )
1 biji bawang besar - dihiris
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 batang kulit kayu manis
4 sudu besar cili kisar
5 batang cili akar
2 sudu besar kerisik 
1/2 cawan rempah gulai - ( campur sedikit air )
1 keping asam gelugur @ keping
5 biji Belimbing Kecil
2 1/2 cawan santan
Sedikit gula nipah / kabung
Garam dan gula secukupnya

Cara Memasak :




Tumis bawang besar dan kulit kayu manis.
Masukkan semua bahan yang dikisar dan kacau hingga wangi.
Masukkan rempah gulai dan cili kisar dan kacau.
Tuangkan santan dan kacau hingga mendidih.
Masukkan kerisik,cili akar, belimbing kecil,gula nipah, garam dan sedikit gula.
Masukkan ikan dan kacau perlahan ,


Pastikan hingga ikan masak.

Sedia dihidang bersama dengan Nasi Dagang Terengganu @ nasi putih .


PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719


Terima Kasih

Komen
2 Komen

2 ulasan:

CaPpUcCino LaTtE berkata...

Selamat hari raya Aidilditri
Chef obie yg kiut miut pemurah dengan ilmu masakannya,
Sorry zahir & batin

Chef Obie berkata...

Terima kasih melawat blog chef,
Selamat Hari Raya Aidilfitri juga kepada
anda semua .. peace

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign