Masakan Filipina terdiri dari makanan, kaedah persediaan dan adat memakan yang ditemui di Filipina. Gaya masakan dan makanan berkaitan dengannya telah berkembang melalui beberapa kurun dari asal-usul Melayu-Polinesia ke suatu masakan campuran dengan banyak pengaruh Hispanik, Cina, Amerika dan Asia lain disesuaikan pada ramuan tempatan dan selera tempatan.
Orang Filipina secara tradisionalnya memiliki tiga waktu makan utama sehari - agahan atau almusal (sarapan pagi), tanghalían (makan tengah hari), dan hapunan (makan malam) ditambah minum petang digelar meriénda(suatu lagi kelainan adalah minandál atau minindál). Hidangan menganjur dari yang sangat ringkas, seperti hidangan nasi dan ikan masin goreng, ke paella dan cocidos yang lebih berhias direka untuk pesta.
Hidangan masyhur termasuk lechón (khinzir panggang keseluruhan), longganisa (sosej Filipina), tapa (daging lembu dirawat), torta (telur dadar), adobo (ayam dan/atau khinzir golek dalam bawang putih, kicap, dan cuka atau dimasak hingga kering), kaldereta (kambing dalam rebusan tomato), mechado (daging lembu atau khinzir dalam sos tomato), pochero (daging lembu dalam pisang dan sos tomato), afritada (daging khinzir atau lembu direneh dalam sos tomato dengan sayuran), kare-kare (ekor lembu dan sayuran dimasak dalam kuah kacang), crispy pata (kaki khinzir goreng celur), hamonado (daging khinzir dimaniskan dalam sos nanas), sinigang (daging khinzir, ikan, atau udang dalam rebusan asam jawa), pancit (mi goreng kilas), dan lumpia (popia segar atau goreng).