CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 13 September 2014

Resepi Kek Keju Buah Naga Popular Chef Obie


Kek Keju Buah Naga
@
Dragonfruit Cheesecake

Peralatan :
Tray 7  inci  , 8 inci & 9  inci
Mixer @ Hand Mixer , Spatula , Parcthment Paper , Piping bag
Bahan  ;
280ml         Whipping Cream
80 gm Krim Keju
45gm Gula Aising
18gm Gelatine
50gm Air
250gm        Puree Dragonfruit
Bahan Topping :
130gm        Puree Dragonfruit
1 sudu besar         Gelatine
60gm Air

Cara membuat :

1.Pukul whipping cream , krim keju bersama gula aising sehingga kental.( simpan dalam peti sejuk.

2.Air campur Gelatine (cairkan ), masukkan ke dalam puree dragonfruit.

3.Adunan puree mangga yang telah ade gelatin dimasukkan ke dalam whipping cream dan dikacau sebati dengan perlahan.

4.Gunakan base sponge cake untuk dragonfruit cheesecake ini, anda juga boleh buat 3 layer sponge dengan filling atau hanya menggunakan 1 base sponge sahaja.( spring form )

5.Topping, Cairkan gelatin dan campurkan ke dalam puree mangga dan tuang ke atas permukaan mango mousse cake.  Sejukkan dalam peti sejuk.




Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign