ResepiAyam Masak Ungkep
Bahan
½ ekor Ayam ( dipotong )
2 sudu besar Biji Ketumbar ( disangai dan dikisar )
1 sudu kecil Jintan Manis ( disangai dan dikisar )
1 sudu kecil Lada Hitam ( dikisar )
1 biji Bawang Besar ( dikisar )
3 biji Bawang Merah ( dikisar )
2 batang Serai ( diketuk )
1 ½ inci Kunyit Hidup ( dikisar )
3 biji Ubi kentang ( dipotong dadu )
300ml Santan
700ml Air
1 keping Asam keping / gelugur
Gula dan Garam secukup rasa
Cara Membuat.
1.Kisar sekali semua bahan yang perlu diksar.
2.Didihkan air , santan , Bawang besar , bawang merah , kunyit hidup , lada hitam , serai dan asam keping.
3.Masukkan ayam yang telah dipotong kacau sebentar dan biar ia seketika.Kemudian masukkan pula ubi kentang yang telah dipotong dadu dan biar ia mendidih lagi.
4.Akhir sekali masukkan gulan dan garam secukup rasa.Pastikan ubi kentang lembut dan ayam masak.Siap dihidang bersama nasi putih .