CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Sabtu, 11 Julai 2015

Resepi Sos Untuk Ayam Golek & Panggang Chef Obie


RESEPI SOS UNTUK AYAM GOLEK & PANGGANG ISTIMEWA CHEF OBIE




Bahan-bahan :




 1 cawan Cili Kering ( direbus & dikisar )

 500 ml Air

 1 sudu besar Cuka Masakan

 100 gm Gula Pasir + 50gm Gula Merah
1 ulas bawang puttih ( dikisar )

100 gm Kacang Tanah Goreng ( dikisar halus )- optional jika anda tidak suka boleh abaikan.


 2 sudu besar Nampla Sos ( Sos Ikan )

1/2 cawan Sos Cili
 Tepung Jagung sekiranya anda inginkan sos yang lebih pekat

Cara Membuat :

1.Satukan cili kering bawang putih , air dan dikisar bersama.
2.Masukkan dalam pot, didihkan bersama kacang tanah ,cuka ,gula pasir + gula merah, sos cili dan sos ikan ,Kacau perlahan-lahan sehingga mesra semua bahan sos. Pastikan api sederhana sahaja. 
3.Pastikan sehingga mendidih, dan sos agak kepekatan.Sekiranya anda ingin lebih pekat lagi , bolehlah letak sedikit bancuhan tepung jagung dan sedikit air.
4.Sekiranya anda tidak ingin terlalu pekat, anda boleh tambahkan sedikit air lagi dan didihkan bersama sos.






Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign