CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Isnin, 24 Ogos 2015

Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Timur ( SMKDPT )INFO RINGKAS :
Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Penggawa Timur (SMKDPT)
 ialah sebuah sekolah menengah di Masai, JohorMalaysia.
Sekolah Menengah Dato' Penggawa Timur yang dahulunya dikenali sebagai Sekolah Menengah Masai. Sekolah menengah ini mula ditubuhkan pada tahun 1965. Oleh sebab bangunan yang sebenarnya belum siap dibina, murid-muridnya terpaksa menumpang di Sekolah Kebangsaan Masai.
Pada awal tahun 1969, kelas-kelas peralihan telah diadakan bagi pelajar-pelajar yang datang dari Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Jenis Kenangsaan yang mahu meneruskan pelajaran mereka dalam aliran Inggeris. Ini bermakna dua aliran telah dijalankan bersama-sama di Sekolah Menengah Masai ini sehingga tahun 1979 (apabila aliran inggeris ditamatkan oleh kerajaan Malaysia).
Suatu ketika dahulu terdapat sebuah makmal, sebuah bilik rehat guru, sebuah bilik masak, sebuah bilik jahitan dan tandas murid. Bagi menampung keperluan yang kian bertambah, pada tahun 1978 telah dibina blok C(kini dikenali Graha Temenggung) yang mempunyai 8 buah bilik darjah tambahan, 2 buah makmal Sains dan sebuah bilik perpustakaan. Manakala surau telah dibina pada tahun 1980. Pada tahun 1982, sekolah ini diperbesar dengan pembinaan sebuah dewan besar (Dewan Penggawa), sebuah bengkel perusahaan (kini bengkel Kemahiran Hidup) dan 8 buah bilik darjah di Blok D (kini Graha Laksamana). Dengan pembinaan bangunan ini membolehkan murid belajar dengan lebih selesa di dalam kelas tanpa ada lagi kelas terapung.


Mulai 1 Februari 1986, Sekolah Menengah Masai telah ditukar namanya kepada Sekolah Menengah Dato' Penggawa Timur. Pada tahun ini juga aliran Sains telah diperkenalkan. Nama baru sekolah ini diambil sempena nama jawatan pembesar bergelar Dato' Penggawa Timur yang menjadi wakil Sultan Johor mulai tahun 1883 untuk mentadbir dan mengawal keselamatan di timur negeri Johor. Masai juga merupakan kawasan yang termasuk dalam lingkungan kuasa Dato' Penggawa Timur.
Pada Tahun 1990, Blok E (kini Graha Syahbandar) siap dibina dengan mengandungi makmal kimia, makmal fizik, makmal biologi, bilik pendidikan seni, bilik kaunseling, 6 buah bilik darjah dan tandas murid. Perkembangan fizikal sekolah ini terus bertambah pada bulan Februari 1991 apabila Blok F (kini Graha Panglima) setinggi 3 tingkat siap dibina yang mempunyai 10 bilik darjah dan 3 buah makmal sains. Akhir sekali, didirikan blok G (kini Graha Bentara). Pembinaan Blok G ini ialah hasil daripada sumbangan PIBG sekolah ini.
Pada 1 Januari 1998, Sekolah Menengah Dato' Penggawa Timur telah diubah nama menjadi Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Timur (SMKDPT).
Pada tahun 2001, SMKDPT mula mengambil pelajar tingkatan enam yang pertama dalam aliran sastera.


Mulai pertengahan tahun 2001, ramai pelajar dari sekolah ini mula berpindah ke sekolah baru lain, iaitu SMK Bandar Seri Alam dan SMK Seri Kota Puteri. Selepas pemindahan pelajar ke sekolah baru, SMKDPT mula berubah dari sekolah kongsi gelap menjadi kepada sekolah wawasan. Sekolah ini semakin berkembang apabila mulai tahun 2002 hinga 2005 telah dibuka Kelas Rancangan Khas (KRK). Pada tahun berkenaan, sebahagian daripada murid diambil berdasarkan keputusan cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR). Manakala mulai tahun 2006 hingga kini, pengambilan murid tingkatan 1 sebahagian besarnya dikawal dengan menerima kemasukan separuhnya murid cemerlang UPSR.
Pada tahun 2002, SMKDPT tidak lagi mengambil pelajar untuk kelas peralihan.
Pada tahun 2003, SMKDPT mulai mengambil pelajar tingkatan enam dalam aliran sains.
Bangunan terakhir dibina telah siap pada tahun 2004 iaitu makmal komputer.
Kini, SMKDPT telah mendapat penganugerahan Sekolah Kluster Kecermelangan.


Lagu Sekolah SMKDPT
Berusaha berbakti cita-cita,
mulia untuk semua,
menuntut ilmu sampai dikuasai,
untuk capai kemajuan.
Sekolah Dato' Penggawa Timur,
jasamu kami ingati,
tetap berbakti terus berbakti,
negara yang dicintai.

SMKDPT

smkdptmasai.blogspot.com


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign