CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 24 Ogos 2015

Info Daging Lembu Dan Kambing Juga Resepi Daging Dendeng



Assalammualaikum wbt , 
Alhamdulillah hari isnin ini chef obie berkesempatan berkongsi sedikit sebanyak mengenai daging lembu dan daging kambing, semoga perkongsian ini kita bersama dapat manfaatnya.







Daging Lembu vs Daging Kambing

Daging mempunyai kandungan protein yang tinggi. Daging lembu dan kambing terdiri daripada jenis daging merah.

Jenis-jenis bahagian daging:

Daging paling lembut 

  • rib
  • sirloin
  • short lion
Daging lembut
  • chuck
  • round
Daging kurang lembut
  • flank
  • short plate
  • brisket
  • shank


Tips Cara memotong Daging

  • Sebelum daging dipotong seharusnya terlebih dahulu dibuangkan lemak atau serat, selaput keras yang menempel pada daging tersebut.
  • Pada beberapa bahagian daging mempunyai lebih dari satu otot daging, misalnya mempunyai 5 otot daging. Maka setiap otot harus dibuangkan dulu mengikuti selaput pembahagian setiap otot, baru kemudian daging tersebut dipotong melintang mengikuti arah serat daging tadi
  • Cara memotong daging yang tepat adalah dengan memotong arah menegak atas serat urat daging, jadi memotong searah serat daging…ia akan menyebabkan daging yang sudah dimasak menjadi kenyal atau liat bila dimakan.

Melembutkan daging 
  • Sediakan sebiji betik atau nenas muda untuk daging lebih kurang 3kg. kisar nenas dan betik. Perap bahan tersebut dengan daging tadi dan simpan selama sejam. selepas itu, bersihkan daging dan masak mengikut citarasa masing-masing
Hilangkan bau daging
  • Gunakan tepung gandum atau perahan asam limau.
Kaedah penyimpanan daging

Daging yang telah dimasak

  • Sejukkan daging yang telah dimasak sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
  • Daging yang disimpan di dalam peti sejuk tahan selama 3 hari
Daging mentah
  • Daging perlu dibungkus dengan dengan plastik kedap udara.
  • Purata suhu penyimpanan ialah 15 °C .
  • Simpan dengan rapi dan tidak terlalu padat
  • Elakkan bercampur daging yang mentah dan yang telah masak
Daging beku 
  • Perlu dibuka dan disimpan di dalam bekas
  • Disimpan pada suhu 18 °C 




RESEPI DAGING DENDENG

Bahan Perapan Daging:
500 gm Daging Lembu
6 sudu besar Kicap Lemak Manis
1 sudu Besar Kicap pekat @ kicap karamel 
1 inci Halia dikisar
2 ulas Bawang Putih dikisar


Bahan Menumis :
100  gram cili kering ( dikisar)
1/2 biji Bawang Holand Di mayang tebal

1 biji bawang besar potong wedges

4 biji bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar Jus Plum @ Jus Limau Nipis @ kasturi
Sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1.Rebus daging Lembu terlebih dahulu sehingga empuk
2.DiPotong daging nipis-nipis dan tumbuk menggunakan batu lesung , sekadar meleper jangan sampai hancur.
3.Kemudian Perap daging bersama bahan-bahan perapan selama 1 jam
4.Goreng daging, angkat dan toskan
Tumis bawang , bawang holland ,bawang besar dan cili kering sehingga garing dan naik minyak
Masukkan kicap dan gaul rata
Masukkan daging yang telah digoreng tadi
Masukkan garam, gula dan jus plum
Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan






Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign