MEE
HAILAM POPULAR
Bahan
:
1/2
paket mee kuning
8-10 ekor sotong/udang – potong nipis
1 keping fish cake
200 gm sawi hijau
100 gm kobis
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram 1 sudu kecil Kicap karamel
1 ketul kiub ayam
4 ulas bawang putih – ketuk
4 ulas bawang merah – hiris
3 sudu besar minyak
1 cawan air
1 sudu tepung jagung – bancuh dengan air dulu
Garam Dan Gula secukupnya
8-10 ekor sotong/udang – potong nipis
1 keping fish cake
200 gm sawi hijau
100 gm kobis
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram 1 sudu kecil Kicap karamel
1 ketul kiub ayam
4 ulas bawang putih – ketuk
4 ulas bawang merah – hiris
3 sudu besar minyak
1 cawan air
1 sudu tepung jagung – bancuh dengan air dulu
Garam Dan Gula secukupnya
Cara
Memasak:
1.
Celurkan Mee Kuning.
2.
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.
3.
Masukkan air, sotong dan fish cake. Biarkan sehingga lembut.Masukkan Mee
kuning.
4.
Masukkan kicap cair dan karamel, sos tiram dan kiub ayam. Kacau rata. Masukkan
pula kubis dan sawi.
5.
Perasakan garam. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung dan angkat.
Hidangkan.