Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Isnin, 11 Januari 2016

Resepi Sos Popular & Janam Janam - Dilwale


RESEPI SOS 
UNTUK AYAM GOLEK & PANGGANG ISTIMEWA CHEF OBIE




Bahan-bahan :




 1 cawan Cili Kering ( direbus & dikisar )

 500 ml Air

 1 sudu besar Cuka Masakan

 100 gm Gula Pasir + 50gm Gula Merah
1 ulas bawang puttih ( dikisar )

100 gm Kacang Tanah Goreng ( dikisar halus )- optional jika anda tidak suka boleh abaikan.


 2 sudu besar Nampla Sos ( Sos Ikan )

1/2 cawan Sos Cili
 Tepung Jagung sekiranya anda inginkan sos yang lebih pekat

Cara Membuat :

1.Satukan cili kering bawang putih , air dan dikisar bersama.
2.Masukkan dalam pot, didihkan bersama kacang tanah ,cuka ,gula pasir + gula merah, sos cili dan sos ikan ,Kacau perlahan-lahan sehingga mesra semua bahan sos. Pastikan api sederhana sahaja. 
3.Pastikan sehingga mendidih, dan sos agak kepekatan.Sekiranya anda ingin lebih pekat lagi , bolehlah letak sedikit bancuhan tepung jagung dan sedikit air.
4.Sekiranya anda tidak ingin terlalu pekat, anda boleh tambahkan sedikit air lagi dan didihkan bersama sos.


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign