Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 21 April 2016

Resepi Ayam Masak Merah Sedap Dan Popular


gambar : courtesy google


RESEPI AYAM MASAK MERAH SEDAP 
untuk hidangan Nasi Buryani , Nasi Tomato & Nasi Minyak 
( Hidangan 14-16 orang Dewasa )

 Bahan untuk ayam 

1 ekor Ayam ( dipotong 16- berat melebihi 2kg ke atas ) 
2 sudu besar Serbuk Kunyit 
1 sudu besar Garam Halus 
Minyak Masak secukupnya

 Bahan Menumis 

5 biji Bawang Besar ( dikisar ) 
10 biji Bawang kecil ( dikisar ) 
1 ½ cawan Cili kering ( direbus dan dikisar- buang biji ) 
4 biji Buah Tomato ( dikisar )
1 sudu besar Serbuk Kunyit
1 batang kulit kayu manis
4 butir Bunga Lawang 
3 helai Daun Pandan ( diikat rapi ) 
1 inci Belacan Tumbuk
1 cawan Air Gula & Garam Secukupnya

Tips chef : Anda digalakkan lebihkan gula dalam menyediakan Ayam Masak Merah ini.
 Cara Membuat : 

1. Goreng ayam yang telah diperap dengan kunyit dan garam sehingga masak.( jika anda ingin masak untuk tempahan catering atau perkahwinan anda perlu goring sehingga garing supaya lambat basi )

 2. Bahan menumis, -isi minyak secukupnya, tumiskan kulit kayu manis , bunga lawang dan daun pandan sehingga naik baunya, kemudian masukkan kedua jenis bawang yang telah dikisar, tumis hingga separuh garing.Masukkan pula cili kering dan tomato yang telah dikisar, biar ia mereneh sambil anda kacau dengan spatula agar tidak hangit, pastikan api sederhana.

 3. Apabila tumisan telah mendidih, masukkan belacan , air dan serbuk kunyit.Biar mendidih seketika, masukkan pula gula dan garam sebagai perasa. ( anda boleh lebihkan gula dalam masak merah ).Siap untuk dihidang bersama Nasi Buryani , Nasi Tomato @ Nasi Minyak- Hiasan gunakan Kacang peas / Daun ketumbar / Daun bawang / Bawang Goreng sebagai hiasan


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign