Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Jumaat, 16 September 2016

RESEPI IKAN KEMBONG 3 RASA ALA KEDAI MAKAN TOM YAM ALA THAI

Share & LIKES



Resepi Ikan Kembong 3 Rasa Ala 
Kedai Makan Tom Yam ala Thai


IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold

whatsapp : 0172260719

p/s; boleh juga guna resepi ini untuk ikan yang dikukus

Bahan :

1 ekor ikan kembong/ siakap/kerapu/Selar -  600 gm@700gm
160ml Air
3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
garam secukupnya
1/2 btg lobak merah potong dadu
1/2 biji bawang merah potong dadu
1 btg cili api mayang

Bahan dikisar :-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris :-

1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi
Bahan Sos:-

2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar jus limau nipis
1  sudu kecil kicap manis

Cara Membuat:-


*Sediakan kuali untuk menggoreng dan minyak secukupnya. Lumurkan ikan dengan garam juga kunyit dan biarkan selama 10 minit.
1.            Goreng ikan hingga garing
2.            Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
3.            Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
4.            Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air , gula dan garam.
5.            Masak hinga kuah pekat sedikit , masukkan bhn ug dipotong dadu dan mayang  tuangkan ke atas ikan tadi.
6.            Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Laman utama
Papar versi web

chef oBiE
chefgunawanjamil Obie 
Chef Muhamad Gunawan Jamil a.k.a Chef Obie
Chef Professional ,Chef Celebrity ,Trainer / Consultant , Malaysian Food Stylist ,Product Ambassador , Specialized in Bakery, Pastries & Confectionery and is an expert in Austrian and Dutch dessert.Familiar in Malay, Chinese, Indian, Middle East , Eurisian , Healthy Food , Italian And Western Cuisine.  Has worked in the following companies – Malaysia International Shipping Corporation-, MISC , Hotel Impiana KL / AnCasa - UDA Holdings, Concorde Inn KLIA,Inflight Catering KLAS KLIA- DRB HICOM,Chef Services (Celebrity Chef) & Events ,Prince Court Medical Centre KL-Petronas., Owner MGJ Consultancy And Services ,Sky Chef Catering , Fascilitator for Seminar & Latihan Katering Sihat Kepada Agensi-Agensi Di Bawah Kementerian Dalam Negeri- Handling 20,000 pax DeepaRaya Open House Wilayah Persekutuan,Handling Program Jabatan Pembangunan Wanita Wilayah Kuala Lumpur & Putrajaya ,Handling & Consult for Ramadhan Buffet Citrus Hotel Kuala Lumpur  Also participated as Judge in cooking shows, conducting cooking demos in TV, Radio and functions,Author's Cooking / Baking Books ,Local Cooking Magazine and teaching Private VVIP, VIP ,University - Uitm Campus Shah Alam, MSU- Campus Shah Alam ,College , Skill Institutions , Kemas , GiatMara and CADS Enhancement Centre .


Lihat profil lengkap saya
Dikuasakan oleh Blogger.



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign