CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 4 Jun 2019

Resepi Dan Menu Hari Raya Aidilfitri : Kuah Kacang Sedap Di Pagi Syawal

RESEPI & MENU HARI RAYA AIDILFITRI :
KUAH KACANG SEDAP DI PAGI SYAWAL


by Chef Obie *** sesuai utk mereka yg alergik seafood .
Nikmat makan bersama ketupat Nasi,lemang,ketupat palas,Nasi impit daun pisang ,mahupun Nasi impit Segera Dan sesuai sangat makan bersama satay.

Bahan Utk Kacang Tanah


500 gm Kacang Shantong atau Kacang Tanah Gred A
500 gm Kacang Tanah Biasa
1/2 cawan Minyak Masak SAJI
Cara Penyediaan



1.Panaskan Minyak ,gorengkan campuran kacang tanah sehingga Masak. Ketepikan .
( Kisarkan bersama 2 liter Air )

Bahan Tumis Darat

1 cawan Minyak Masak
4 biji Bawang Merah kisar
1 ukas Bawang Putih Kisar
1 inci Halia Tua Kisar
1 inci Lengkuas kisar
1 inci Kunyit Hidup
5 btg Cili Kering ( Rendam/ Rebus ) kisar jika anda ingin pedas sila lebihkan cili kering.
1 btg Serai diketuk
2 sdb Garam Bukit

Cara Penyediaan



1.Panaskan Minyak , masukkan Serai Dan bahan kisar yg lain,tumis sehingga pecah Minyak, Masukkan garam.kacau sebentar Dan matikan API.

Cara Memasak Kuah Kacang Sedap Chef Obie :

Bahan - 

1 keping Asam Gelugor
2 cawan Gula Pasir ** Anda boleh kurangkan
2 cawan Gula Merah
2 sdb Serbuk Stok Ayam



1.Masukkan kacang tanah dikisar dan lengkuas 1 inci yg telah diketuk dgn air ke Dalam pot yg besar, didihkan.Kacau kuah dgn konsisten ,perlahan lahan yg calling Utama di bahagian tengah pot Perlu dikacau dahulu.Bagi mengelakkan hangit.


2.Masukkan tumisan Darat ke Dalam kuah.Kacau perlahan Dan biarkan ia Mendidih lagi.( Sebaiknya penggunnaan API sederhana Dan kecil sahaja.




3.Apabila Mendidih ,boleh masukkan 2 sdb Kicap Pekat , Gula Pasir ,gula Merah dan sekeping asam gelugor.



6.Kacau perlahan sehingga memekat Dan Mendidih.Siap untuk dihidang Kan.

Semoga sedikit perkongsian mudah ini,dapat membantu anda yg newbie Kat Dapur ,mahupun dah otai didapur.
Silakan share...yg baik itu dari Allah yg buruk itu dari diri chef sendiri...
Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin.
**Sila follow fb
Chef Obie

Jom boleh juga mencuba memasak Nasi Paella Sepanyol Chef Obie

TQ @ Ampang, Kuala Lumpur

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign