CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 30 September 2013

Resepi Chilled Honey Dew Sago


Hari ni obie nak sharing resepi Chilled Honey Dew Sago..
Waaaa....segar rasanye...

Bahan

1 Biji Buah Honey Dew ( saiz Sederhana diambil isinya )
boleh dipotong kiub atau pun dibentuk bebola.- separuh bahagian diblender

3/4 Sago atau orang putih panggil tapioca pearls

1/2 Cawan Santan

1/2 Cawan Susu Segar

100 ml Whipping Cream

1/2 Cawan Gula

2 Sudu Besar Gula Melaka atau gula merah

2 Helai Saun Pandan

Cara Membuat

1. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan Sago dan kacau..biar ia 10 - 15 minit
sehingga sago kembang dan lembut.

2.Tapis sago dan bilas dengan air sejuk.

3. Menggunakan pot atau periuk, panaskan santan, susu , whipping cream, daun
panda dan gula .Kacau perlahan sehingga mendidih, apabila mendidih boleh
matikan api..

4. Sejukkan diluar dahulu, masukkan honeydew yang telah diblender dan dipotong kiub/ dibentuk bebola
juga masukkan sago.
Simpan dalam peti sejuk.

5. Hidangkan dalam keadaan Sejuk...mmmmmmm segaaarrrr rasenye...

Selamat Mencuba.

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign