Hari ni obie nak sharing resepi Chilled Honey Dew Sago..
Waaaa....segar rasanye...
Bahan
1 Biji Buah Honey Dew ( saiz Sederhana diambil isinya )
boleh dipotong kiub atau pun dibentuk bebola.- separuh bahagian diblender
3/4 Sago atau orang putih panggil tapioca pearls
1/2 Cawan Santan
1/2 Cawan Susu Segar
100 ml Whipping Cream
1/2 Cawan Gula
2 Sudu Besar Gula Melaka atau gula merah
2 Helai Saun Pandan
Cara Membuat
1. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan Sago dan kacau..biar ia 10 - 15 minit
sehingga sago kembang dan lembut.
2.Tapis sago dan bilas dengan air sejuk.
3. Menggunakan pot atau periuk, panaskan santan, susu , whipping cream, daun
panda dan gula .Kacau perlahan sehingga mendidih, apabila mendidih boleh
matikan api..
4. Sejukkan diluar dahulu, masukkan honeydew yang telah diblender dan dipotong kiub/ dibentuk bebola
juga masukkan sago.
Simpan dalam peti sejuk.
5. Hidangkan dalam keadaan Sejuk...mmmmmmm segaaarrrr rasenye...
Selamat Mencuba.