CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 16 Januari 2014

DIY : Resepi Rawa Tosai


Assalammualaikum wbt,

haaa.. hari ni bie nak sharing resepi rawa tosai..
kepada peminat tosai.. korang bolehlah mencuba resepi ni..
boleh buat kat rumah aje....
rajin-rajinkan diri yea...
ini juga merupakan makanan febret dari India selatan


Resepi Rawa Tosai

Bahan

240 gm / 480 gm Beras
120 gm / 240 gm Ulunthe / ulundhu
20 gm / 40 gm Nasi Putih
1 biji / 2 biji Bawang besar (cincang)
1 biji / 2 biji Cili Merah ( cincang )
1 inici / 2 inci Lobak merah ( cincang )
1 biji / 2 biji Cili hijau ( cincang )
Garam secukupnya
Air Secukupnya
Minyak

Cara Membuat

1.beras,ulunthe dan nasi - kisar bahan tersebut bersama air secukupnya sehingga menjadi halus.Pastikan adunan tidak terlalu cair atau pekat.

2.Setelah itu masukkan garam dan gaul sebati,peram adunan selama 8 jam supaya adunan berganda ( naik )

3.Apabila adunan telah naik,panaskan kuali leper tanpa lekat dengan minyak.Sebelum disudukan diatas kuali, kacau terlebih dahulu sehingga sebati adunan.

4.Lebarkan adunan di atas kuali leper dan biarkan seketika.

5.Akhir sekali, taburkan bawang, cicli merah,hijau, lobak merah cincang di atas tosai.Biarkan seketika dan tutup tosai.Angkat dan sedia untuk dihidang.

Selamat Mencuba...


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign