Obielicious

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR + TESTIMONI PELAJAR - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) MENJADI PILIHAN BAKAL PENIAGA & USAHAWAN MAKANAN DI MALAYSIA , SINGAPORE, HONG KONG , MALDIVES , JEPUN , IRAN DAN INDONESIA.

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) DEMO MASAKAN,PENULIS JEMPUTAN, PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHE Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 16 Januari 2014

Petua Dapur : Mengurangkan Masin Dalam Masakan Yang Terlebih Masin


2.Mengurangkan masin dalam masakan terlebih masin

Ini petua orang lame, jika korang masak masakn berkuah dan terlebih masin pulak tu, betul-betul makan garam lah orang kate, jadi jangan panic- gunakan petua ni- ambil kelapa parut dan bunjutkan ke dalam kain yang diikat kemas kemudian rendamkan ke daalam masakan berkuah korang yang terlebih masin tu, biarkan seketika kuahnya sehingga rasa seimbang.

Satu lagi cara ni juga sesuai digunakan dalam masakan berkuah dan bersantan atau tidak bersantan yang terlebih masin,korang perlu tambahkan sedikit air dan letakkan 2 biji ubi kentang yang dipotong dadu, biar mereneh sehingga kentang lembut, kentang mengurangkan rasa masin yang terlebih , selain korang boleh tambah sekeping asam keping dalam masakan.

Boleh gantikan mentimun jika tiada ubi kentang.

Selamat mencuba.


gambar courtesy google





Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign