CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 16 Januari 2014

Petua Dapur : Mengurangkan Masin Dalam Masakan Yang Terlebih Masin


2.Mengurangkan masin dalam masakan terlebih masin

Ini petua orang lame, jika korang masak masakn berkuah dan terlebih masin pulak tu, betul-betul makan garam lah orang kate, jadi jangan panic- gunakan petua ni- ambil kelapa parut dan bunjutkan ke dalam kain yang diikat kemas kemudian rendamkan ke daalam masakan berkuah korang yang terlebih masin tu, biarkan seketika kuahnya sehingga rasa seimbang.

Satu lagi cara ni juga sesuai digunakan dalam masakan berkuah dan bersantan atau tidak bersantan yang terlebih masin,korang perlu tambahkan sedikit air dan letakkan 2 biji ubi kentang yang dipotong dadu, biar mereneh sehingga kentang lembut, kentang mengurangkan rasa masin yang terlebih , selain korang boleh tambah sekeping asam keping dalam masakan.

Boleh gantikan mentimun jika tiada ubi kentang.

Selamat mencuba.


gambar courtesy google





Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign