CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 7 Mei 2014

Resepi Manisan Baklava Chef Obie



Salam,

terima kasih melawat blog chef obie..
kelmarin bie sempatlah menikmati baklava ( manisan arab dari tukey.. dan kali ni dari syria ) 
yang bie suke sesangat...mmmm pistachio nut dan gajus yang padat dalam pastry arab yang halus dan dipenuhi dengan 
luquid glucose yang istimewa....dan dibakar rangup...perrrghh.. tak boleh dibayangkan akan keenakan manisan baklava ni...



sebelum bie sharing lebih-lebih..


ni die resepi Baklava untuk anda yang sentiasa menyokong 
ape saje yang chef obie buat..



Resepi Baklava mudah dan sedap 


utk Filling baklava : 

2 cawan walnut + pistachio + almond dikisar medium fine ( separuh halus tau..nak kasar pun boleh juge.. )

8 sudu besar gula pasir 

1/2 cawan air Bunga Mawar, kalau tak ade boleh guna sedikit essen rose....

1 packet fillo pastry 

250 gm melted unsulted butter/ margerine ( kalau tak ade jugak boleh guna minyak masak atau minyak zaitun ) 



Cara membuat baklava:


1) Sapukan unsulted butter pada loyang ( bie guna guna 12 x 12 " , ikut suke korang nak kecil atau nak lagi lebar..)

2) Letak satu / sehelai lapisan fillo ke atas loyang .

3) Kemudian sapukan fillo 1 dgn melted butter/ marjerin

4) Lepas tu, Lapiskan lagi fillo pastry no.2 ke atas lapisan fillo no.1 yg telah siap disapu butter tadi..

5) Korang perlu lah mengulang langkah ini sampai lebih kurang 18-20 helai.amacam penat tak?iskh benda baik dan sedap..kena lah sabar membuatnye..okay..

6) Part ni agak penting, tuangkan adunan kacang td di atas fillo pastry yang telah hampir 20 helai disapu butter,
ratakan adunan kacang..kasi cun tau..padat sikit..baru besh..

7)Ulang balik langkah melapis fillo pastry, jangan lupa sapukan butter sampai fillo habis...

8) Potong baklava straight / serong / atau ikut suke korang...

9) Bakar 180C lebih kurang 30- 45 min.

Siap... selamat mencuba resepi baklava mudah sedap ni.... 




As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
Sambil tu layan dari Christina Perri- Human



Terima Kasih

Komen
15 Komen

15 ulasan:

cheq da berkata...

Mcm cam sedap chef..kalau ikut resepi 2 byk ke dptnya chef

Tanpa Nama berkata...

Sekali arab la...
Tq cef sharing resepi baklava
terbaik boboiboy

Tanpa Nama berkata...

Halalkan resepinya chef obie
Senyum sokmo!

Tanpa Nama berkata...

Hello chef,
Seronok pagi pagi melayan
blog ini.simple sahaja dan banyak
Info dikongsi bersama

Good luck

Tanpa Nama berkata...

Ente suke baklava? Ana juga suka baklava
Terbaik

Chef Obie berkata...

InsyaAllah sedap...heee
ikut resepi boleh dapat potongan 45-50 pcs,bergantung kepada kite sendiri ingin baklava yang ikecil boleh dapat lebih lagi-

resepi diatas guna loyang 12 x 12 " , jadi cheq da boleh imagine kan..boleh dapat banyak juge kan..

:)

Chef Obie berkata...

semestinya telah dihalalkan..
selamat mencuba

Chef Obie berkata...

Hello 2 u 2,
terima kasih kerana sudi melawat blog chef obie,
semoga sedikit atau x banyak mane info nya dapatlah membantu encik/ cik /puan

Chef Obie berkata...

of coz suke baklava!
thanks lawat blog chef obie

Tanpa Nama berkata...

Ebook kuih raya popular 2014
Chef obie memang best!
thanks 4 your sharing knowledges

Tanpa Nama berkata...

Chef
Resepi biskut makmur alfredo
Terbaik!

Tanpa Nama berkata...

Pagi isnin layan blog chef
Lagi bagus dari melayan gosip kt opis ni.. huuiuu

Tanpa Nama berkata...

Maaf chef mohon pencerahan,
Boleh atau tidak sekiranya saya tidak suka menggunakan rose water mahupun esen rose
Ada pengganti bahan lain?

Resep Manisan berkata...

Thank You Resepi brother

Chef Obie berkata...

Most welcome resep manisan

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign