CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 14 Januari 2015

Apakah itu 5S

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


1.   Apakah itu 5S ?

5S merupakan satu amalan budaya daripada masyarakat Jepun, dengan fokus untuk mewujudkan satu suasana kualiti di sesebuah organisasi yang mampu memastikan standard yang ditetapkan serta menerapkan semangat untuk penambahbaikan berterusan. 5S merupakan singkatan kepada perkataan Jepun iaitu :




Apakah maksud 5S?

Sisih
Mengasingkan barang atau dokumen yang tidak diperlukan di tempat kerjauntuk disisihkan dan dilupuskan secara sistematik
Susun
Menyusun barang-barang yang diperlukan secara teratur dan sistematiksupaya ianya mudah diambil dan dikembalikan ke tempat setelah digunakan
Sapu
Membersih dan memeriksa tempat kerja secara berkala dan menyeluruhsupaya tiada habuk atau kekotoran di atas lantai, mesin dan peralatan
Seragam
Mengekalkan tahap piawaian penyusunan tempat kerja yang tinggi denganmenekankan kebersihan dan kekemasan pada setiap masa
Sentiasa Amal
Melatih pekerja mematuhi sistem persekitaran berkualiti secara berterusansupaya ia menjadi amalan dan budaya kerja dalam organisasi

  Kenapa 5S?
  • Tempat kerja lebih bersih dan tersusun Tempat kerja lebih selamat
  • Hasilnya mudah dilihat oleh semua orang Menjana pemikiran kreatif kakitangan Meningkatkan disiplin secara semulajadi
  • Kakitangan berbangga dan menghargai tempat kerjanya
  • Meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap perkhidmatan yang diberikan

Apakah 5 perkara utama yang diberikan fokus dalam 5S ?
  1. Kebersihan
  2. Kekemasan
  3. Kemudah-kesanan
  4. Keselamatan
  5. Komunikasi

Dalam pada chef berkongsi resepi ... chef kongsikan juga sedikit info
yang penting dalam budaya kerja kite seharian...lagi-lagi mereka yang bekerja dalam sesuatu organisasi yang besar mahupun kecil.Jom layan Hello - Altimet ft the trisno trio


Lirik Hello – Altimet ft The Trisno Trio
Hello, siapakah gerangan

Ku ingin berkenalan
Jikalau tak keberatan
Hello, tak ingin ku bercumbu
Hanya mahu tahu namamu
Hello, hello

Hello, cantik rupamu

Kau bukan jenis yang ku nampak selalu
Aku tak kenal gaya
Biasa pandai seloka kini tak berkata
Kau lihat seperti wanita berjaya
Punya akidah punyai kerjaya
Punya ijazah punya segalanya
Ni kan perwatakan yang selamba
Dan aku sangat senang melihat kamu
Tapi masih punya rasa ragu
Sudah berpunya atau masih satu
Lalu

Hello, siapakah gerangan

Ku ingin berkenalan
Jikalau tak keberatan
Hello, tak ingin ku bercumbu
Hanya mahu tahu namamu
Hello, hello

Mereka kata guna akal

Dia budak nakal
Dia ahli muzik, duit tak halal
Punya ramai teman, sering keluar malam
Kau dara kena pandai pilih kawan
Mereka kurang faham, aku usahawan
Tak tahu berapa di dalam simpanan
Mereka kata dia berkereta lama
Tak tahu aku tanggung semua bil mama
Tak apa pertama aku anak lelaki
Kedua ku dikala lima kali sehari
Ini bermakna kau tempat ketiga
Kalau tak suka kita tutup cerita


Hello, siapakah gerangan

Ku ingin berkenalan
Jikalau tak keberatan
Hello, tak ingin ku bercumbu
Hanya mahu tahu namamu
Hello, hello





Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign