Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - KEK/COKLAT/3D/BROWNIES/COOKIES/ENERGY BARS ( 28 OKTOBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Jumaat, 30 Januari 2015

Resepi Fortune Cookies Popular

Resepi Fotune Cookies






Bahan

½ cawan Tepung
½ cawan Gula Castor
2 biji Telur Putih
2 sudu besar Air
½ sudu kecil Esen Vanilla




Cara Membuat

1.Pukul Tekur putih sehingga kembang dan ringan.

2.Dalam mangkuk yang lain berisi tepung yang telah ditapis, gula castor dan esen vanilla.Satukan telur putih yang telah dipukul daalam mangkuk ini dan kacau menggunakan senduk kayu @ wodden spatula sehingga semua bahan –bahan sebati.

3.Masukkan air 2 sudu besar ke dalam adunan tujuan untuk mendapatkan adunan yang tipis apabila dibakar nanti.Kacau sebentar dan aduna sudah boleh untuk dibakar.

4.Panaskan oven 180’c,

5.sediakan silpad atau parchment paper atau silicon paper ( penggunaaan kertas ini lebih sesuai dan memudahkan anda membuat fortune cookies )

6.1 sudu besar adunan untuk 1 fortune cookies. Gunakan sudu besar dan bentukkan adunan bulat dan nipis di atas silpad / parchment paper / silicon paper. Apabila telah cukup membentuk bakar dalam oven antara 5 – 7 minit, sehingga keliling cookies berubah sedikit warna keperingan sedikit.




7.Masa yang penting untuk membentuk fortune cookie, apabila telah keluarkan daripada oven.Gunakan spatula kecil atau pisau mentega atau jam keluarkan setiap cookies yang telah dibakar.Letakkan mesej dibahagian tengah cookie yang berbentuk bulat,




8.Kepilkan dengan jari diantara bulatan kemudian bentukkan lekukan dibahagian tengah cookies di bibir mug, balang jam atau cawan kopi.




9.Letak dalam dulang muffin untuk memastikan bentuknya sama . Jika tida dulang muffin pun tak mengapa, letak aje atas tray dan biar ia sejuk. Siap mudah kan….




10. Simpan dalam bekas kedap udare, supaya fortune cookies tidak masuk angin dan tahan lame sedikit....mmmm
biase fortune cookies ni dibuat ketika tiba musim tahun baru cina.



mmmm..chef obie nak sharing video music dgn lirik dari Korea artis-
kpop r heee 
Infinite - lagu Man In Love




Gwansim eopdeon sarang norael heungeolgeorigo sesang mello deuramaneun modu nae yaegi gatgo

Jeone eopdeon meoseul naemyeo oemoe singyeong sseugo keopiui sseun maseul araga 

Siganeun cham ppareuge ga maeumman jogeuphaejyeo gago
Nae gyeote neoreul sangsanghae honjamanui yeonghwal jjigeo 

Namjaga saranghal ttaeen kkok hangsang gyeote meomulmyeonseo neul haejugo sipeunge cham manha
Sarange ppajil ttaen nae sarmui modeungeol da jugoseo dan hana geu mamman barae
Sarange ppajil ttaen 

Namjaga saranghal ttaeen namjaga saranghal ttaeen 

Rap)
Jeomjeom bulgeojineun bore cheoncheonhi tteoreojineun nae gogae neomaneul barabon chae i`m on my way
Michin deut dallyeoon nae gobaek
Namjaga saranghal ttaen hanareul wihae yeoreul irheodo huhoero kkeutnaji anke
Oneuri kkeut in geotcheoreom jwo all i have 

Cheoreomneun eorinaecheoreom gwaensiri useumi nago
Namdeulgwa dareun narago seuseuro keonteuroreul haji 

Namjaga saranghal ttaeen kkok hangsang gyeote meomulmyeonseo neul haejugo sipeunge cham manha
Sarange ppajil ttaen nae sarmui modeungeol da jugoseo dan hana geu mamman barae
Sarange ppajil ttaen 

Rap)
Heeonaji motage gipi ppajin chae chaek sok geuljaga chumchwo ni ireumeuro
Yeonghwa sok baeuwa haneul sok dalmajeo ni moseubeuro boyeo
Maeil neol geuryeo niga nae pumeuro waya mami nohyeo neol wihan ansikcheo jeoldae an sigeo 

Jal bwabwa ireon gibuneul neukkindamyeon nege ppajingeoya
Nugunga nege sinhoreul jumyeon aradallan mariya jigeum nacheoreom 

Namjaga saranghal ttaeen kkok hangsang gyeote meomulmyeonseo neul haejugo sipeunge cham manha
Sarange ppajil ttaen nae sarmui modeungeol da jugoseo dan hana geu mamman barae
Sarange ppajil ttaen 

Namjaga saranghal ttaeen namjaga saranghal ttaeen
Naega sarangeul hal ttaeen naega neoege ppajil ttaen

cr.kpoplyrics

Terjemahan Bahas Melayu

Aku mulai bersenandung mengikut lagu cinta yang tidak kusukai sebelumnya 
Semua melodrama di dunia ini tampak seperti kisahku
Aku mencuba untuk kelihatan bagus ketika  aku sebelumnya tidak memperhatikan penampilanku
Aku memperoleh kopi yang terasa pahit 

Waktu berjalan begitu cepat dan hatiku bagai tidak sabar
Aku bayangkan dirimu di samping ku dan dalam duniaku


Ketika seorang lelaki sedang jatuh cinta, ia ingin tetap di sisimu
Selalu ada begitu banyak yang ingin ia lakukan untukmu
Ketika aku sedang jatuh cinta, Aku ingin memberikan segala sesuatu dalam hidup ku untukmu
Dengan hanya satu harapan, hatimu
Ketika aku jatuh cinta

Ketika seorang lelaki sedang jatuh cinta, ketika seorang lelaki sedang jatuh cinta

Pipiku merah dan kelihatan peluh dikepala menitis
Aku hanya melihat dirimu saat aku sedang dalam perjalanan
Pengakuan ku menyembur keluar seolah-olah Aku telah berlari gila
Ketika seorang lelaki sedang jatuh cinta, bahkan jika ia kehilangan sepuluh untuk mendapatkan satu
Dia memberikan semua yang dia punya seolah-olah hari ini adalah hari terakhir sehingga ia tidak akan menyesal - semua yang aku miliki

Seperti anak kecil, Aku terus tertawa tanpa alasan
Aku mengendalikan diri dengan mengatakan bahwa aku berbeda dari orang lain
Ketika seorang lelaki sedang jatuh cinta, ia ingin tetap di sisimu
Selalu ada begitu banyak yang ingin ia lakukan untukmu
Ketika aku sedang jatuh cinta, Aku ingin memberikan segala sesuatu dalam hidup ku untukmu
Dengan hanya satu harapan, hatimu
Ketika aku jatuh cinta

Aku tidak bisa melarikan diri karena aku masuk terlalu dalam
Surat-surat dalam bukuku menari karena mereka membentuk Namamu
Sebagaimana jika kau adalah karakter utama dari film, seolah-olah kau bulan di langit, Aku terus melihatdirimu
Aku menarikmu keluar setiap hari - hatiku akan beristirahat hanya ketika kau datang ke dalam pelukanku
Aku akan menjadi tempat ketenganganmu yang tidak pernah akan mendingin

Perhatikan dengan teliti - jika kau merasakan ini, itu bererti lelaki itu milik untukmu
Jika seseorang memberikanmu tanda seperti aku sekarang, maka harap melihatnya

Ketika seorang lelaki sedang jatuh cinta, ia ingin tetap di sisimu
Selalu ada begitu banyak yang ingin ia lakukan untukmu
Ketika aku sedang jatuh cinta, Aku ingin memberikan segala sesuatu dalam hidup ku untukmu
Dengan hanya satu harapan, hatimu
Ketika aku jatuh cinta

Ketika seorang lelaki sedang jatuh cinta, ketika seorang pria sedang jatuh cinta
Ketika aku sedang jatuh cinta, saat aku telah jatuh untukmu

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign