CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Jumaat, 31 Julai 2015

Resepi Kek Lumut Sarawak


Resepi Kek Lumut Sarawak 
Bahan-bahan : ( loyang 7 ” x 7 “)
3/4 cawan tepung gandum – diayak,suku cawan tepung suji

1/2 cawan nestum ,1/2 cawan horlicks

3/4 cawan gula kastor

250 g mentega
4 biji telur A @ B
pewarna hijau secukupnya
5 sudu besar seri kaya ( kaya roti )
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla

ebook masakan PERCUMA


Cara Membuat :
1.Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
2.Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
3.Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna kelajuan sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
4.Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
5.Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks juga nestum gaulkan sebati.
6.Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
7.Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
8.Kukuskan selama 2 jam 30 minit. 
tips- tambah air panas jika air kukusan hampir kering


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign