Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Sabtu, 8 Ogos 2015

BIGBANG - LOSER M/V - Resepi Bulgogi



Sekadar melayan video muzik daripada Big bang- Tajuk lagu
Loser,...
Chef pasti setiap dari kite pasti pernah merasa diri "loser".
jangan terlalu dilayan perasaan "loser" itu... Bangkitlah! 
kerana perkara Paling Luar Biasa yang berlaku ialah apabila anda mampu Bangkit dari "loser" itu sendiri...
Chef bila dah sharing video kpop..terasa ingin kongsikan masakan korea..
semoga perkongsian resepi dibawah ini membuatkan anda teruja ingin D.I.Y

 Resepi Bulgogi ( Daging Korea BBQ )



Bahan-bahan 

  • 500 gram daging lembu (dihiris nipis)
  • 1 biji bawang Holland
  • 1/2 biji lobak merah
  • 5 sudu besar kicap soya masin 
  • 2 1/2 sudu besar gula
  • 3 sudu besar jus pear  yang dikisar setelah dikupas kulit
  • 1  sudu besar bawang putih yang dicincang
  • 1/2  sudu besar halia yang dicincang 
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • suku cawan  air
  • 1/2 batang daun bawang yang dihiris nipis
  • 1 sudu besar biji bijan disangai

Cara Membuat


Potong daging lembu nipis-nipis 

sesuai cita rasadalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan dari no. 4 sampai bahan terakhirSetelah bahan-bahan dicampur dan digaul, masukkan ke dalam mangkuk yang berisi daging yang sudah dihiris tadi

Perap daging dalam peti sejuk selama 2 jam,

 potong bawang besar seperti biasa dan potong lobak merah secara memanjang, iaitu dikerat dua lalu dihiris nipis-nipis lalu hirisan tadi dimayang secara memanjangMasukkan perapan daging ke dalam kuali non-stick, lalu dibuka api sederhana , dan masukkan sekali bawang dan lobak merah yang telah dipotong .

Setelah air perapan hampir kering , tutup api dan hidangkan.Selamat Mencuba


Good Luck to All My follower & My Blog Visiter 

#kipidap #chefobie #


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign