CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Sabtu, 8 Ogos 2015

BIGBANG - LOSER M/V - Resepi Bulgogi



Sekadar melayan video muzik daripada Big bang- Tajuk lagu
Loser,...
Chef pasti setiap dari kite pasti pernah merasa diri "loser".
jangan terlalu dilayan perasaan "loser" itu... Bangkitlah! 
kerana perkara Paling Luar Biasa yang berlaku ialah apabila anda mampu Bangkit dari "loser" itu sendiri...
Chef bila dah sharing video kpop..terasa ingin kongsikan masakan korea..
semoga perkongsian resepi dibawah ini membuatkan anda teruja ingin D.I.Y

 Resepi Bulgogi ( Daging Korea BBQ )



Bahan-bahan 

  • 500 gram daging lembu (dihiris nipis)
  • 1 biji bawang Holland
  • 1/2 biji lobak merah
  • 5 sudu besar kicap soya masin 
  • 2 1/2 sudu besar gula
  • 3 sudu besar jus pear  yang dikisar setelah dikupas kulit
  • 1  sudu besar bawang putih yang dicincang
  • 1/2  sudu besar halia yang dicincang 
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • suku cawan  air
  • 1/2 batang daun bawang yang dihiris nipis
  • 1 sudu besar biji bijan disangai

Cara Membuat


Potong daging lembu nipis-nipis 

sesuai cita rasadalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan dari no. 4 sampai bahan terakhirSetelah bahan-bahan dicampur dan digaul, masukkan ke dalam mangkuk yang berisi daging yang sudah dihiris tadi

Perap daging dalam peti sejuk selama 2 jam,

 potong bawang besar seperti biasa dan potong lobak merah secara memanjang, iaitu dikerat dua lalu dihiris nipis-nipis lalu hirisan tadi dimayang secara memanjangMasukkan perapan daging ke dalam kuali non-stick, lalu dibuka api sederhana , dan masukkan sekali bawang dan lobak merah yang telah dipotong .

Setelah air perapan hampir kering , tutup api dan hidangkan.Selamat Mencuba


Good Luck to All My follower & My Blog Visiter 

#kipidap #chefobie #


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign