CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Khamis, 6 Ogos 2015

Resepi Tau Foo Fa ( Puding Air Soya )

RESEPI TAU FOO FA POPULAR




Sila share & LIKE
FOLLOW IG : chef_obie_official
RESEPI TAU FOO FA





Bahan-bahan :

500 gm kacang soya
3.5 liter air
2 helai daun pandan
1/3 sudu teh GDL
1/4 cawan air
500 gm gula
200 gm air

Cara Membuatnya :

1. Kacang soya yang telah direndam, ditoskan.

2. Kisar kacang soya sedikit-sedikit dan masukkan air secukupnya.

3. Tuangkan atas kain muslin atau apa-apa kain putih yang jarang. Perahkan ke dalam 
sebuah periuk.Buat cara yang sama hingga habis.

4. Masukkan daun pandan dalam periuk. Panaskan air soya hingga mendidih.

5. Untuk membuat taufu fa, ambil 1 liter air soya yang telah masak dan masukkan 
dalam periuk yang kecil.

6. Bancuh garam buah-buahan(GDL) dengan 1/4 cawan air dan tuangkan ke dalam 
periuk taufu fa.Kacau sebati.

7. Tutup periuk rapat-rapat dan diamkan ia satu jam agar taufu fa mengeras. Jangan 
gerakkan atau alihkan periuk.

8. Masak air gula hingga mendidih. Sejukkan.

9. Apabila hendak menikmati air soya, tambahkan air gula dan air batu secukupnya.

10. Taufu fa boleh dimakan sejuk atau panas bersama air gula atau air gula merah.


chef obie



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign