CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Rabu, 5 Ogos 2015

Resepi Asam Pedas Tetel Melaka


Resepi Asam Pedas Tetel Melaka





Bahan Kisar : 

Bahan :

500gm Tetel Lembu
1 Bawang merah 
1 ulas Bawang putih 
1 inci Halia
1/2 inci Kunyit hidup
1/2 sudu kecil Lada hitam 
1/2 cawan Cili kering dikisar
1 batang serai diketuk

1/2 cawan Air asam jawa
Daun  Limau Purut
1 biji Ubi kentang potong dadu
Garam Dan Gula secukup Rasa



Cara Membuat :

Tumis bahan  kisar sehingga naik bau
kemudian masukkan cili kering , serai dan  Tumis hingga garing
ApaBila telah garing garing, masukkan daging tetel . Kecilkan api, tutup periuk tunggu hingga air daging keluar, Bila air kering, tambah air lagi sehingga daging tetel  empuk bersama ubi kentang.
Daging sudah empuk, masukkan air asam jawa.
Masukkan Daun Limau Purut.
Masukkan Garam Dan Gula secukup rasa,Siap untuk dihidang



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign