Share & LIKES
RESEPI TUM TIM GROB @ RED RUBY CHEF OBIE
Kali ni nak berkongsi resepi manisan dari negara thailand...sawadikap...kan khun kaap..mmm betul ke bunyinye???! Pasti anda pernah makan manisan thai ni.. SELAMAT MENCUBA
Bahannya.
500 gm sengkuang cina.
Hirisan Nangka Madu secukupnya
1 cawan santan
Garam secukup rasa
Tepung ubi
Pewarna merah
Cara Membuat
1.sengkuang cina potong dadu , rendam dalam air yang telah dicampursedikit pewarna merah dalam sejam kemudian toskan.
2.sengkuang yang telah diwarnakan itu disalut pula dengan tepung ubi,pastikan sengkuang disaluti penuh dengan tepung ubi tau..sebab kita akan merebus sengkuang ini.
3.Panaskan air-apabila air mendidih masukkan sengkuang yang sudah disalutdengan tepung ubi.biar sengkuang tu timbul dipermukaan baru angkat tau...kemudian apa lagi masukkan dalam mangkuk dan dah boleh dihidangkan bersama santan.masukkan air gula ikut rasa manis masing-masing. selalunya santan tu masukkan sedikit garam dan hirisan nangka wajib ada kalau tidak..jangan panggil tim tim grob!!!.sedap dan nyaman ditekak...tau.. Selamat mencuba ...
IG: chef_obie_official
Whatsapp 0172260719