Share & LIKES
RESEPI CHILLED HONEY DEW SAGO
CHEF OBIE
Tengah hari ni chef obie nak sharing resepi Chilled Honey Dew Sago..Waaaa....segar rasanye...
Bahan
1 Biji Buah Honey Dew ( saiz Sederhana diambil isinya )boleh dipotong kiub atau pun dibentuk bebola.- separuh bahagian diblender
3/4 Sago atau orang putih panggil tapioca pearls
1/2 Cawan Santan
1 Liter Susu Segar @uht
100 ml Whipping Cream
1/2 Cawan Gula
2 Sudu Besar Gula Melaka atau gula merah
2 Helai Saun Pandan
Cara Membuat
1. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan Sago dan kacau..biar ia 10 - 15 minitsehingga sago kembang dan lembut.
2.Tapis sago dan bilas dengan air sejuk.
3. Menggunakan pot atau periuk, panaskan santan, susu , whipping cream, daunpanda dan gula .Kacau perlahan sehingga mendidih, apabila mendidih bolehmatikan api.
4. Sejukkan diluar dahulu, masukkan honeydew yang telah diblender dan dipotong kiub/ dibentuk bebolajuga masukkan sago.Simpan dalam peti sejuk.
5. Hidangkan dalam keadaan Sejuk...mmmmmmm segaaarrrr rasenye...Selamat Mencuba.
Biase menu ni akan ada dlm set buffet lunch hotel ... terselit antara manisan tempatan seperti pengat pisang , bubur cacar dan sebagainya.....
FOLLOW IG : chef_obie_official