Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 17 September 2015

DIY Resepi Laksa Johor Popular



Share & LIKES


RESEPI LAKSA JOHOR CHEF OBIE

Bahan:

1 paket spageti (direbus terlebih dahulu)

Bahan A: 
Direbus dan dikisar (asingkan)
1 kg ikan kembung / selayang@sardine / selar mata besar
120 gm udang basah
1 sudu besar udang kering

Bahan B 
(dikisar):
4 biji bawang besar
10-15 tangkai cili kering 
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai 
2 keping asam gelugur@ keping
1 1/2 cawan santan pekat
1 liter air
1 paket kerisik
3 sudu besar rempah kari

Bahan hiasan:

8 biji limau kasturi
1 biji timun (dihiris halus)bahagian tengah dibuang
segenggam tauge segar
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah dan hijau
Sedikit daun kesum/daun selasih

Bahan sambal belacan LAKSA JOHOR:

15 btg Cili kering ( direbus terbih dahulu )
1 inci belacan (dibakar)
Garam secukup rasa
3 biji limau kasturi @ 1 biji limau nipis ( perahan air sahaja )

Cara membuat:

Pertama sekali- Rebus spageti dan tos terlebih dahulu.Rebus ikan, udang, udang kering dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.

Untuk menyediakan kuah , tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wangApabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa minit.

Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.Masukkan santan pekat , kerisik diikuti dengan air dan masukkan asam keping.Perasakan garam dan gula secukup rasa.Masak sehingga kuah pekat dengan api kecil selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam,lebih lama masak dgn api kecil kuah lebih tahan lama walau tidak simpan dlm peti sejuk..apa pun kuah laksa dah power x simpan dlm peti ais..habis aje! Selamat mencuba di hujung minggu..

FOLLOW IG : chef_obie_official


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign